Politički analitičar Dušan Janjić: Ne brine se SPC za vernike, koliko za izgubljenu dobit

Politički analitičar Dušan Janjić: Ne brine se SPC za vernike, koliko za izgubljenu dobit

17/04/2020 Off By BERB

 

Ne zaboravimo kako žive najniži sveštenici, popovi i ostali. Vladike vole da se bave biznisom i imaju biznise. Oni su pogođeni privremenim merama jer su sprečeni da ovog Vaskrsa računaju koliko vole da izračunavaju koliko će Manastir Ostrog moći da im donese para, smatra politički analitičar Dušan Janjić.

Nadgornjavanje Srpske pravoslavne crkve sa vlašću i u Crnoj Gori i u Srbiji oko proslave Vaskrsa, pokazuje da SPC, bez obzira na neke poruke da vernici ostanu kući i u ovoj situaciji kada imamo pandemiju korona virusa, nastoji da državi nametne poseban, naddržavni status i da im vernici nisu u prvom planu, ocenjuje u razgovoru za podgoričke Dnevne novine politički analitičar Dušan Janjić.

Za Crnu Goru, kako ističe, to nije iznenađujuće, jer SPC otvoreno pokazuje kako hoće da bude “barabar na istom nivou sa državom i to u pitanjima države, ali iznenađuje u Srbiji, gde navodno vlada ljubav između patrijarha, crkve, predsednika Aleksandra Vučića i te politike”.

“Srpska politika je mnogo uradila da podrži Srpsku pravoslavnu crkvu kada je radila pogrešne stvari u Crnoj Gori, u Republici Srpskoj sve iz straha da bi neko mogao da razbije nacionalno jedinstvo, jer bi time razbio srpsko pravoslavlje. Dakle, iz tog razloga kažem da je pogađanje sa Vučićem oko proslave Vaskrsa, malo iznenađujuće. Sa druge strane, pokazalo se još nešto da je Sveti Sinod SPC stao na drugačijem stanovištu od samog patrijarha i da se može zaključiti kako se ne radi samo o borbi za uticaj u društvu i kontrolu države, nego o borbi unutar crkve, i to borbi za prvo mesto”, ističe on.

Janjić podseća na odnos Katoličke crkve prema proslavi Uskrsa i jasnu poruku pape Franja vernicima: “Ovo je doba smrti kada treba podržati život”.

“Postoji jedna vrsta ponašanja u Katoličkoj crkvi, ali i u mnogim pravoslavnim crkvama, gde se poštuju preporuke i svetovnih vlasti, pre svega potreba vernika za zdravljem, životom. U odnosu na to, mi imamo Srpsku pravoslavnu crkvu koja unutar svoga tumačenja ima jedan svoj zaista mračan pogled koji veliča zagrobni život. To je način gledanja na svet koji je dosta paganski i dosta nehrišćanski I naravno, na sve to imamo i politiku”, kaže Janjić.

Ponašanje sveštenika SPC u situaciji pandemije, kaže Janjić, pokazuje da se prema pandemiji odnose u stilu – šta bude biće, ali da se takvo prepuštanje sudbini, ne oseća kada je reč o imovini.

“Tu nema opuštanja, niti poruka kako Bog hoće. Kada je u pitanju imovina i njihove pozicije u crkvi, onda se ponašaju kao pravi zapadnjački kapitalisti i to protestanti uzmi sve, uzmi odmah”, kaže Janjić.

On smatra da su mjere koje su uvedene zbog pandemije odvojile crkvu od prihoda, te da je to ono što je glavni problem.

“Ne zaboravimo kako žive najniži sveštenici, popovi i ostali. Vladike vole da se bave biznisom, i imaju biznise. Oni su pogođeni privremenim merama jer su sprečeni da ovog Vaskrsa računaju koliko vole da izračunavaju koliko će Manastir Ostrog moći da im donese para. Nema tu gledanja na Ostrog kao na hrišćansko svetilište, odnosno da im Ostrog kao hrišćansko, ne prestaje da bude i pravoslavno svetilište. Da na ovu svetinju gledaju kroz tu prizmu, SPC bi u pravoslavnoj crkvi izašla na veći nivo. E, sad zašto joj ne treba veći nivo zato što mu nisu dorasli. Oni se, pre svega bore za svoje interese, pa onda za interese uže crkve koja je organizovana po eparhijama, i tek u nekom drugom planu za interese pravoslavlja i hrišćanstva”, ocjenjuje Janjić.(Aktuelno.me)♦