18. april

18. april

18/04/2020 Off By BERB

 

1480 – Rođena je Lukrecija Bordžija (Lucrezia Borgia), mecena umetnika i naučnika u vreme italijanske renesanse, vanbračna ćerka pape Aleksandra VI.


1797 – Rođen je francuski državnik i istoričar Luj Adolf Tjer (Louis Adolphe Thiers), osnivač i prvi predsednik Treće republike od 1871. do 1873. godine.

1820 – Rođen je austrijski kompozitor i dirigent Franc fon Zupe (Franz von Suppe), autor više popularnih opereta – “Laka konjica”, “Bokačo”, “Lepa Galateja”, “Fatinica”.

1867. – Turci predali ključeve Beograda knezu Mihailu Obrenoviću

1874. – Rođena Ivana Brlić – Mažuranić, književnica

1882 – U Londonu je rođen dirigent poljskog porekla Leopold Stokovski (Stokowski), osnivač Američkog simfonijskog orkestra.

1903. – Osnovan “Beogradski soko”, prvi fudbalski klub u Srbiji, osnivač Stevan Stefanović

1906 – Od zemljotresa u San Francisku poginulo je više od hiljadu ljudi, a oko 200.000 ostalo je bez kuća.

1909 – U Vatikanu je beatifikovana francuska heroina iz 15. veka Žan D'Ark (Jeanne d'Arc) – Jovanka Orleanka. Kanonizacija je izvršena 1920.

1922 – Umro je pisac i političar Svetomir Nikolajević, profesor Velike škole, član Srpske kraljevske akademije, premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova (1894). Jedan je od osnivača Radikalne stranke.

1927. – Rođen Tadeuš Mazovjecki, poljski političar i državnik, sindikalni aktivista, premijer Poljske, prvi demokratski izabran premijer u postkomunističkim zemljama, izvestilac Komisije za ljudska prava UN u BiH

1932. – Rođen dr Vladeta Stanković, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, šef Katedre za pravno-ekonomske nauke

1936 – Umro je italijanski kompozitor Otorino Respigi (Ottorino Respighi) (“Gregorijanski koncert” za violinu i orkestar, simfonijske poeme “Rimske pinije”, “Rimske fontane”, “Rimski praznici”, više opera).

1942 – Američki avioni u Drugom svetskom ratu prvi put su bombardovali Tokio, Jokohamu i Nagoju.

1946 – Zvanično je raspuštena Liga naroda, a njena imovina preneta je na novoosnovane Ujedinjene nacije.

1946 – SAD su priznale Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju pod vođstvom Josipa Broza Tita.

1951 – U Parizu su Belgija, Zapadna Nemačka, Italija, Luksemburg, Francuska i Holandija potpisale ugovor o osnivanju Evropske zajednice za ugalj i čelik. To je bio početak stvaranja Evropske ekonomske zajednice, odnosno Evropske unije.

1954 – Gamal Abdel Naser (Nasser), jedan od vođa udara kojim je 1953. svrgnut kralj Faruk I (Farouk), postao je premijer i vojni guverner Egipta.

1955 – U indonežanskom gradu Bandungu počela je afroazijska konferencija 29 zemalja, na kojoj su utvrđeni principi Pokreta nesvrstanih kao alternative vojnim blokovima NATO-u i Varšavskom ugovoru.

1955 – Umro je nemački naučnik Albert Ajnštajn (Einstein), tvorac teorije relativiteta. Od dolaska nacista na vlast u Nemačkoj 1933. živeo je u SAD. Nobelovu nagradu za fiziku dobio je 1921. godine.

1956 – Raspušten je Informbiro, savetodavno i koordinaciono telo devet evropskih komunističkih i radničkih partija, kojim su dominirali sovjetski komunisti.

1980 – Južna Rodezija je pod nazivom Zimbabve postala 50. nezavisna zemlja Afrike. Na dvogodišnjicu sticanja nezavisnosti, naziv glavnog grada Solzberi promenjen je u Harare.

1983 – Bombaš samoubica uleteo je automobilom u ambasadu SAD u Bejrutu. Od eksplozije su poginule 63 osobe, a više od stotinu je ranjeno.

1994 – Počeo je građanski rat u Ruandi.

1996 – U Kairu je poginulo 18 grčkih turista kada su islamski teroristi otvorili vatru na turistički autobus.

1996 – Više od 100 libanskih izbeglica ubijeno je kada je izraelska artiljerija otvorila vatru na logor u kojem su bili.

1996. – Umro Dragoslav Petrović – Gorski, general – pukovnik, načelnik Geografskog instituta Vojske Jugoslavije, narodni heroj

1999 – SR Jugoslavija je, u vreme intervencije NATO protiv nje, prekinula diplomatske odnose sa Albanijom zbog situacije na Kosovu.

2004 – Umro je Ratu Sir Kamisese Mara, osnivač države Fidži.

2007 – Vernicima Crnogorske pravoslavne crkve na čelu s mitropolitom Mihailom policija je onemogućila ulazak u Cetinjski manastir i bogosluženje, tako da je liturgija služna pred zatvorenim vratima crkve na Ćipuru. U Cetinjskom manastiru za pripadnike Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, liturgiju je služio episkop dioklijski i iguman ostroški Jovan Purić.

2011. – Umro Ivica Vidović, pozorišni, filmski i TV glumac

2014 – Mirko Djorđević, sociolog religije, književnik, prevodilac i publicista preminuo je u 76. godini (“Osmeh boginje Klio”, “Znaci vremena”, “Sloboda i spas – hrišćanski personalizam”, “Sjaj i beda utopije”, “Kišobran patrijarha Pavla”, “Oslobođenje i spasenje”, “Pendrek i prašina”).

2019 – Preko 200 osoba je ubijeno otkako je, dve nedelje unazad, počela ofanziva libijskog komandanta Kalife Haftara na Tripoli, glavni grad Libije, navela je Svetska zdravstvena organizacija.♦