JEZIVO UPOZORENJE UN-a: “Moglo bi doći do smrti više stotina hiljada dece…”

JEZIVO UPOZORENJE UN-a: “Moglo bi doći do smrti više stotina hiljada dece…”

17/04/2020 Off By BERB

 

“Moramo reagovati odmah na ove pretnje po našu decu. Lideri moraju da učine sve što je u njihovoj moći da ublaže uticaj pandemije. Ono što je počelo kao problem po javno zdravlje preraslo je u test globalnog obećanja da niko neće ostati bez pomoći” – naveo je generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Više stotina hiljada dece moglo bi ove godine da umre zbog globalnog pada privrede izazvanog pandemijom koronavirusa, a više desetina miliona moglo bi da padne u siromaštvo zbog krize, upozoravaju UN.

Svetska organizacija u svom izveštaju o riziku podseća da se skoro 369 miliona dece širom 143 zemlje oslanja na školske obroke kao pouzdane izvore dnevne hrane, ali da sada moraju da traže druge izvore.

– Moramo reagovati odmah na ove pretnje po našu decu. Lideri moraju da učine sve što je u njihovoj moći da ublaže uticaj pandemije. Ono što je počelo kao problem po javno zdravlje preraslo je u test globalnog obećanja da niko neće ostati bez pomoći – naveo je generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Pošto je veliki broj firmi zatvoren, a više od milijardu ljudi je kod kuće kako bi izbjegli širenje virusa, Međunarodni monetarni fond je predvideo da će svet pretrpeti najveći pad ekonomije od Velike depresije tridesetih godina prošlog veka.

On ističe da bi oko 42 miliona do 66 miliona dece moglo pasti u ekstremno siromaštvo zbog pandemije pored 386 miliona dece koja, prema podacima iz prošle godine, već žive u siromaštvu.♦