17. april

17. april

17/04/2020 Off By BERB

1946. – Ergela “Karađorđevo” proglašena državnim dobrom od opšteg narodnog značaja

1421 – Više od 100.000 ljudi utopilo se u Holandiji kada je more probilo zaštitne nasipe.

1492 – Kristofer Kolumbo (Cristoforo Colombo) dobio je saglasnost i novac od španskog kralja Ferdinanda V i kraljice Izabele (Isabel), da istraži “Zapadni okean”. Na tom putovanju Kolumbo je otkrio američki kontinent.

1696. – Umrla Mari Šantal Sevinje, francuska književnica i markiza

1741. – Rođen Teodor Janković – Mirijevski, književnik, pedagog i filozof

1790 – Umro je američki naučnik i državnik Bendžamin Frenklin (Benjamin Franklin). Učestvovao je u pisanju “Deklaracije nezavisnosti”, a kao neumoran borac za slobodu čoveka bio je poznat i slavljen i izvan SAD. Izumeo je gromobran i otkrio tok i karakteristike Golfske struje.

1814 – U Ugrinama, kod Bribira (Hrvatska) rodio se botaničar i prirodnjak Josif Pančić, prvi predsednik Srpske kraljevske akademije. Otkrio je novu vrstu endemsko-reliktnog četinara nazvanu “Pančićeva omorika”. Osnovao je i uredio Botaničku baštu u Beogradu.

1860 – Crna Gora i Otomansko carstvo, posle turskog poraza na Grahovu, potpisale su protokol o razgraničenju kojim je Crna Gora faktički priznata kao samostalna država, iako formalno priznanje nije dobila.

1894 – Rođen je državnik i političar Nikita Hruščov, prvi sekretar CK KPSS od 1953. do 1964. i predsednik sovjetske vlade od 1958. do 1964. Na XX kongresu KPSS podneo je referat “O savladavanju kulta ličnosti i njegovih posledica”, čime je počeo proces destaljinizacije SSSR.

1895 – Sporazumom u gradu Šimonoseki završen je kinesko-japanski rat. Kina je priznala nezavisnost Koreje, a ostrvo Formozu (Tajvan) predala Japanu. Tajvan je pod japanskom vlašću bio do 1945. godine.

1916 – Rođena je Sirimavo Bandaranaike, koja je jula 1960. postala premijer Cejlona (Šri Lanke), prva žena na takvoj dužnosti u svetu.

1917. – Rođen Džemal Bijedić, političar i državnik, predsednik Saveznog izvršnog veća

1919. – Umro Svetozar Ćorović, književnik i publicista, jedan od pokretača časopisa “Zora”

1924 – Rođen je vajar Jovan Kratohvil, profesor Univerziteta umetnosti u Beogradu, rektor od 1971. do 1973. godine. Autor je mnogobrojnih spomenika među kojima i sovjetskim ratnim veteranima na Avali.

1929. – Rođen Nikola Milošević, filozof, publicista, književnik i književni kritičar, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, političar, akademik

1937. – Rođen Andrej Mitrović, istoričar, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, osnivač Katedre za opštu savremenu istoriju, akademik

1937. – Rođena Branka Fehmiu – Petrić, pozorišna, filmska i TV glumica

1941 – Oficiri bojnog broda Kraljevske ratne mornarice Jugoslavije, Milan Spasić i Sergej Mašera, potopili su u Tivatskom zalivu razarač “Zagreb” i potonuli zajedno s njim odbivši da izvrše naređenje o predaji broda italijanskoj mornarici posle kapitulacije Jugoslavije.

1946. – Ergela “Karađorđevo” proglašena državnim dobrom od opšteg narodnog značaja

1957 – Kiparski arhiepiskop Makarios vratio se u Atinu posle 13 meseci egzila na Sejšelima. Iste godine Makarios je s britanskom vladom počeo pregovore o nezavisnosti Kipra, a u decembru 1959. izabran je za predsednika Republike Kipar.

1961 – Uz podršku SAD, kubanski desničari u egzilu iskrcali su se u “Zalivu svinja” u nameri da obore režim Fidela Kastra. U trodnevnim borbama ubijeno je oko 100, a zarobljeno više od hiljadu napadača.

1969 – Lider Komunističke partije Čehoslovačke Aleksandar Dubček (Alexander Dubcek) podneo je ostavku posle kraha reforme nazvane “Praško proleće”. Zamenio ga je Gustav Husak.

1975 – Crveni Kmeri zauzeli su glavni grad Kambodže Pnom Pen i započeli vladavinu terora tokom koje je ubijeno više od milion ljudi.

1977 – U Lihtenštajnu prvi put su glasale žene.

1983 – Indija je lansirala prvi veštački satelit.

1992. – Počelo emitovanje programa “Studija S”, radio stanice Republike Srpske na Palama

1993 – U UN je usvojena rezolucija kojom je zaprećeno oštrijim sankcijama SR Jugoslaviji, ukoliko bosanski Srbi ne potpišu do 26. aprila Vens-Ovenov mirovni plan za Bosnu.

1993 – Umro je Turgut Ozal, predsednik Turske od 1989. godine.

1996 – SAD i Japan potpisali su deklaraciju o saradnji u bezbednosti prema kojoj SAD zadržavaju nivo vojnih snaga u Japanu i ostalim delovima Azije.

1997 – Umro je Haim Hercog (Chaim Herzog) predsednik Izraela od 1983. do 1993. godine.

2002. – Umro Stevan Kragujević, umetnički fotograf, prvi profesionalni fotoreporter Direkcije za informacije Predsedništva SFRJ, fotograf TANJUG-a, urednik fotografije u listu “Politika”

2004 – U izraelskom raketnom napadu u Gazi ubijen je lider palestinskog radikalnog pokreta Hamas, Abdel Aziz al-Rantisi.

2007 – U masakru u studentskom domu na Tehničkom univerzitetu u Bleksburgu u Virdžiniji, ubijena su 33 studenta, a ranjeno njih 29. Napadač dvadesettrogodišnji student tog univerziteta Seng Hui Čo iz Južne Koreje i sam je stradao u ovom najvećem masakru na jednom Univerzitetu u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

2010 – Umrla je američka filmska montažerka Didi Alen (Dede Allen) koja je radila na filmovima “Boni i Klajd”, “Pasje popodne”, “Serpiko” i “Boja novca”. Ona je 1967. postala prva montažerka koja se kao pojedinac iz svoje branše pojavljuje na špici filma “Boni i Klajd” za koji je nominovana za Oskara.

2014 – Umro je kolumbijski pisac i nobelovac Gabrijel Garsija Markes (Garcia Marquez), jedan od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku. Autor je brojnih književnih dela, a među najpoznatijima su “Sto godina samoće”, “Ljubav u doba kolere”, “Pukovniku nema ko da piše”, “Jesen patrijarha”.

2018. – Umrla Barbara Buš, supruga predsednika SAD Džordža Buša i majka predsednika Džordža Buša mlađeg

2019 – Predsednik Izraela Ruven Rivlin imenovao je Benjamin Netanjahua za kandidata za premijera, što je četvrti uzastopni mandat Natanjahua na čelu vlade.