Miroslav Lajčak: Tajni sporazum Srbije i Kosova ne postoji!

Miroslav Lajčak: Tajni sporazum Srbije i Kosova ne postoji!

16/04/2020 Off By BERB

foto Sputnik

Među međunarodnim zvaničnicima koji nikada nisu čuli, niti videli „tajni sporazum“ o razmeni teritorija između Srbije i Kosova je i specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak. Kaže da ne želi da nagađa, da se upravlja činjenicama, i da je usmeren ka budućem dijalogu.

Već više godina unazad, a intenzivnije od kada je Aljbin Kurti preuzeo fotelju kosovskog premijera, sada premijera u ostavci, govori se o tajnom sporazumu između Beograda i Prištine, kojim bi se izvršilo razgraničenje, prekrajanje granica, tj. razmena teritorija.

Kurti je u više navrata nedavno izjavljivao da se iza zahteva kosovskog predsednika, Hašima Tačija, za uvođenje vanrednog stanja na Kosovu krije plan za „razmenu teritorija“, uz naznaku da su za sprovođenje ovakvog dogovora potrebni „incidenti i krvoproliće na terenu“.

Sa druge strane, Lajčak ne zna ništa o ovakvom planu.

„Ne želim da nagađam, nikada to ne radim. Nisam video takav sporazum i niko mi nije rekao da postoji takav sporazum. Upravljam se činjenicama, pred nama je jasan dnevni red, imamo dijalog, znamo kojio nam je cilj, a spekulacije prepuštam drugima”, izjavio je Lajčak u emisiji Rubikon na KTV.

A na pitanje „o razmeni teritorija“ Lajčak je kazao da treba da potražimo rešenja koje će prihvatiti i članice Evropske unije i region, a koja poštuju evropska pravila, vrednosti i viziju.

Dodaje da je potpuno fokusiran na ono što predstoji i što nalaže njegov mandat – tj. dijalog.

„Evropska unija je jasno stavila do znanja da očekuje da se obe strane uzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje imaju potencijal da pogoršaju atmosferu. Želimo da stvorimo povoljnu atmosferu za pozitivan ishod dijaloga i to su naša očekivanja“, dodao je Komesar.

Lajčak je postavljan za predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine 2. aprila ove godine i njegov mandat trajaće do 1. marta 2021. godine.

Međutim, Lajčak navodi da postoji mogućnost da dođe do produženja njegovog mandata.

„Ponavljam, datumi nisu bitni, ono što je važno je rezultat našeg rada“, poručio je .

Sa druge strane, izneo je očekivanja da će dogovor između dve strane biti postignut do marta sledeće godine, prenosi Gazeta Express.

„Realno je očekivati konačan sporazum, realno je očekivati dobar sporazum, sporazum koji će pomoći Kosovu i Srbiji na putu ka EU, dobar sporazum za region, sporazum koji će da poboljša život građana na Kosovu. Nije bitno da li se to događa u februaru, martu ili aprilu. Ono što je bitno je njegov kvalitet“, dodao je.

Lajčak je nedavno razgovarao sa kosovskim premijerom u ostavci, kosovskim predsednikom, ali i predsednikom Srbije, poručivši im da je spreman za nastavak dijaloga ali da je morao da odloži planove usled novonastale situacije sa pandemijom koronavirusa.♦