Izložba Jasne Opavski u Puli: DEVICA – MAJKA – SVEŠTENICA.

Izložba Jasne Opavski u Puli: DEVICA – MAJKA – SVEŠTENICA.

05/03/2020 Off By BERB

 

U Srpskom kulturnom centru u Puli (Hrvatska) 7. marta biće otvorena samostalna izložba Jasne Opavski pod nazivom DEVICA – MAJKA – SVEŠTENICA.

Izložbu će otvoriti dr Vesna Opavski i Milan Rašula ispred Srpskog kulturnog centra u Istri.

U atmosferi praznika, u kome mislimo kako da obradujemo ili bar ne razočaramo bitne žene u svom životu, beogradska slikarka nudi novu, a možda i najstariju, vizuru ženske prirode predstavljenu kroz dvadeset tri uljane slike nastale u periodu od 2017-2019. godine.

Na njenim slikama prepoznajemo motive iz antičkih mitova, usložnjene hrišćanskim i savremenim shvatanjima. Kompozicije sa više figura su nejasnih i višesmislenih značenja. Minotauri, kenatauri i anđeli razapeti su između svojih duhovnih i telesnih aspekata, a žensko prisustvo je ono što sve rešava, osmišljava i miri.

„Jasna Opavski je mitologičarka jer slikarstvo strukturira slojevima mitološkog i religioznog, slika je ustrojena po principu bajke i magijske priče, višeslojna je i dejstvena, a slojevi likovnog prožimaju se sa logikom mita… Filip Arijes je pisao o „vekovima detinjstva, a Jasna (Ja-sna) želi da nas vrati u te rane snove, u zlatno doba, ka idealima i ljubavima, kada je sve bilo veličanstveno i za poštovanje.“ Dejan Đorić (Odlomak iz teksta za katalog izložbe).

Jasna Opavski (1974.) diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Do sada je ostvarila pet samostalnih i preko pedeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Svrstava se u slikare fantastike, a specijalnost su joj portret i ljudska figura. Članica je ULUS-a i Mense. Živi i stvara u Beogradu.♦