Beograd: Ambasadori najavili ovogodišnji Festival igre!

Beograd: Ambasadori najavili ovogodišnji Festival igre!

05/03/2020 Off By BERB

Slobodno se može reći da je prva pres konferencija Festivala igre danas bila dogadjaj koji je okupio većinu kuluturnog sveta sa svih kontinenata.

U francuskoj ambasadi, domaćin, Žan Luj Falkoni, primio je 11 svojih kolega, ambasadora zemalja iz kojih dolaze učesnici. Nije prisustvovao samo američki ambasador, ali je tu bio Sem Fabrici ambasador EU u Srbiji.

Direktorka Festivala, Aja Jung najavila je, umesto američkog ambasadora gostovanje Njujorškog siti baleta 13 i 14 marta u Novom Sadu i Beogradu.

Sve su karte već rasprodate. Imamo ukupno 20 predstava za našu publiku u Beogradu i 4 u Novom Sadu. Imaćemo priliku da vidimo 25 novih koreografija.Pošto američki ambasador danas nije sa nama, ja bih samo pomenula trupe koje, pored Njujork siti baleta dolaze iz SAD. To su Boditrefik iz Los Anđelesa, grada koji u Americi postaje prestonica umetničke igre, a i gostovanje jednog brodvejskog šampiona stepovanja, Džejsona, Semjuela Smita, iz Njujorka.

Ovo je sedamnaesti Festival igre i svi ambasadori – Brazila, Kanade, Italije, Hrvatske , Belgije, Španije, Izraela, Argentine,Holandije, Nemačke, EU i Francuske – su se složili da je on među nekoliko najpoznatijih i najuticajnijih u svetu.

Naziv ovogodišnjeg Festivala je Čista senzacija. Festival će otvoriti Jair Vardi iz Izraela, igrač i dobitnik najvećih nagrada u svetu. Nagrada Jovan Ćirilov za prošlu godinu pripala je italijanskom koreografu Jakopu Godaniju za triptih radova koje je lane u Sava centru i u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu izvela Drezden Frakfurt kompanija igre♦