Posle razgovora Vučića i Tačija u Vašingtonu: “Uzmi ili ostavi” ili sankcije!

Posle razgovora Vučića i Tačija u Vašingtonu: “Uzmi ili ostavi” ili sankcije!

05/03/2020 Off By BERB

 

Prištinska Bota Sot piše da su Hašimu Tačiju i Aleksandru Vučiću predstavljen je u Beloj kući nacrt konačnog sporazuma. Sporazum ima dve opcije, korekciju granice ili Zajednicu plus.

Sa sastanka u Vašingtonu saznaje se da će ova pregovaračka faza biti dinamična, slično kao u Rambujeu, gde će stranama biti ponuđene samo dve opcije, uz “uzmi ili ostavi”, što je suprotno bečkim pregovorima koji su trajali oko dve godine .

Prištinski dnevnik navodi piše da su korekcija granice ili Zajednica plus dve mogućnosti koje su ponuđene na prvom sastanku održanom u Vašingtonu, na kome su bili Hašim Taći i Aleksandar Vučić. Prema njihovim navodima od Srbije se ne traži da zaustavi kampanju povlačenje priznanja do juna ove godine. Takođe, jun ove godine je rok za postizanje sporazuma između Kosova i Srbije. Format razgovora o konačnom sporazumu biće na nivou predsednika sa timovima koje će oni sami birati. Stranama je takođe ponuđena prilika da se sastanu sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, ali to je odloženo do trenutka kada strane budu blizu sporazuma. Na sastanku Tačiju i Vučiću je rečeno da će “strane koje ne žele da potpišu sporazum imati višestruke sankcije od Sjedinjenih Američkih Država”. ♦