5. mart

5. mart

05/03/2020 Off By BERB

 

1496 – Engleski kralj Henri VII (Henry) primio je u službu italijanske pomorce Djovanija (Giovanni) i Sebastijana Kabota (Caboto) da bi za englesku krunu otkrili nove zemlje. Oni su 1497-98. stigli do Severne Amerike.

1684 – Nemačka, Poljska i Venecija formirale su u Lincu Svetu ligu protiv Turske.

1696 – Rođen je slikar Djovani Batista Tijepolo (Giovanni Battista Tiepolo), jedan od poslednjih velikana venecijanskog slikarstva. Njegovi glavni radovi, freske velikih dimenzija, rađene u maniru kasnog rokokoa, nalaze se u nadbiskupskoj palati u Udinama, u palati Labija u Veneciji, u biskupskoj rezidenciji u Vircburgu i u kraljevskoj palati u Madridu.

1770 – Britanske trupe su u Bostonu, centru otpora protiv britanske kolonijalne vlasti, ubile pet demonstranata i taj događaj, poznat kao “bostonski masakr”, ubrzao je izbijanje Američkog rata za nezavisnost.

1827 – Umro je italijanski fizičar Alesandro Volta (Alessandro) koji je pronašao elektrofor (1775), galvanski element, bateriju galvanskih elemenata (Voltin stub). Po njemu su mnogi pojmovi u fizici dobili ime – Volt (oznaka V), Voltamper (oznaka VA), Voltin luk.

1832 – U Beogradu je počela da radi prva štamparija u Srbiji, u kojoj je kao prva knjiga štampan “Sabor istine i nauke” Jovana Stejića. Štamparija je kupljena u Rusiji i dopremljena u Beograd u maju 1831.

1856 – Londonsko pozorište “Kovent Garden” uništeno je u požaru.

1871. – Rođena Roza Luksemburg, publicista, teoretičar marksizma, vođa poljskog i nemačkog radničkog pokreta

1879. – Umro Kosta Cukić, političar i državnik, ministar prosvete i finansija

1883. – Prvi putnički voz ušao u novoizgrađenu železničku stanicu “Novi Sad”

1888. – Velike poplave zahvatile Beograd; uništena Botanička bašta u Dunavskoj ulici

1895. – U Turn Severinu štampan prvi broj lista “Slavenska sloga”, glasila svih Slovena u Rumuniji, urednik profesor Tasa Ivković

1907. – Rođen Žarko Cvejić, operski pevač

1916 – Španski prekookeanski putnički brod “Princ od Asturije” potonuo je za nekoliko minuta pošto je udario u stenu kod obale Brazila. Od 588 putnika i članova posade, 455 je poginulo.

1922. – Rođen Pjer Paolo Pazolini, italijanski reditelj i dramski pisac

1933 – Nacional-socijalistička radnička partija Adolfa Hitlera osvojila je većinu u nemačkom Rajhstagu (parlament).

1938. – Počeo Prvi salon automobila u Beogradu, pod pokroviteljstvom prestolonaslednika Petra Drugog Karađorđevića

1940. – Rođena Olivera Katarina, pozorišna i filmska glumica i pevačica

1945 – Američke trupe su u Drugom svetskom ratu ušle u Keln.

1950. – Osnovan Savez filmskih radnika Jugoslavije, za predsednika izabran Aleksandar Vučo, direktor “Zvezda-filma”

1953 – Umro je ruski kompozitor i pijanista Sergej Sergejevič Prokofjev, jedan od najoriginalnijih muzičkih stvaralaca 20. veka, koji je u svom delu uspešno asimilirao rusko muzičko nasleđe i sopstveni moderni muzički izraz. U njegovom opusu od 138 dela izdvaja se Peta simfonija i balet “Romeo i Julija”. Komponovao je i muziku za filmove Sergeja Ejzenštajna “Aleksandar Nevski” i “Ivan Grozni”.

1953 – Umro je sovjetski diktator Josif Visarionovič Džugašvili – Staljin. Kao generalni sekretar Komunističke partije od 1922. do smrti bio je neprikosnoveni vladar SSSR-a i lider komunističkog sveta. U partijskim “čistkama” od 1934. eliminisao je političke protivnike, a svojom politikom doprineo je zaoštravanju međunarodnih odnosa u vreme Hladnog rata i narušio ugled SSSR-a stečen značajnom ulogom u slamanju fašizma u Drugom svetskom ratu. Rezolucijom Informbiroa pokušao je 1948. da Jugoslaviju podredi sovjetskoj kontroli.

1964 – Umro je prvi filmski snimatelj na Balkanu, Milton Manaki koji je 1905. počeo filmskom kamerom da beleži događaje. Poseban dokumentarni značaj ima reportaža o boravku poslednjeg turskog sultana Abdula Hamida II 1911. u Bitolju, snimci rumunskog i grčkog kralja, bugarskog cara, događaji iz vremena mladoturske revolucije, balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata.

1966 – Svih 124 putnika i članova posade poginula su kada je britanski putnički avion udario u japansku planinu Fudži.

1970. – Rođen Aleksandar Vučić, pravnik, političar i državnik, ministar informisanja, generalni sekretar Srpske radikalne stranke, potpredsednik i predsednik Srpske napredne stranke, potpredsednik Vlade, ministar odbrane, premijer i predsednik Srbije

1970 – Stupio je na snagu ugovor o neširenju nuklearnog oružja koji je potpisalo 45 zemalja.

1975 – Kuvajt je nacionalizovao naftnu industriju, uključujući i imovinu britanskih naftnih kompanija.

1978. – Umro Dragoslav – Zira Adamović, novinar, filmski kritičar i književnik

1984 – Umro je italijanski pevač Tito Gobi (Gobbi), operski bariton svetskog ugleda. Proslavio se ulogom u “Toski” Djakoma Pučinija (Giacomo), u kojoj mu je partner bila Marija Kalas (Maria Callas).

1993 – Minut posle poletanja sa skopskog aerodroma srušio se makedonski putnički avion “Foker 100”. Poginulo je 77 od 97 putnika i članova posade.

1999 – Odlukom Međunarodnog arbitražnog tribunala, grad Brčko dobio je status distrikta pod suverenitetom Bosne i Hercegovine što je izazvalo oštre proteste u srpskom entitetu BiH, Republici Srpskoj jer je ona time podeljena.

2001 – Predsednici SR Jugoslavije i Republike Srpske, Vojislav Koštunica i Mirko Šarović, potpisali su u Banjaluci Sporazum o uspostavljanju specijalnih i paralelnih veza SRJ i RS.

2003 – Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je Zakon o normalizaciji trgovinskih odnosa SAD sa Srbijom i Crnom Gorom.

2006 – Haški optuženik Milan Babić izvršio je samoubistvo u pritvoru u Ševeningenu. Babić je u januaru 2004. priznao krivicu za zločine nad nesrpskim stanovništvom samoproklamovane Republike Srpske Krajine od 1991. do 1995. i pravosnažno je osuđen na 13 godina zatvora.

2013 – Umro je predsednik Venecuele Ugo Čaves, koji je na vlast došao 1998, preživeo puč 2002. i nakon čega još dva puta reizabran. Bio je veliki protivnik zapada i okoreli socijalista, koji je konfiskovao imovine velikih stranih naftnih kompanija u Venecueli. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao ga je posthumno ordenom Republike Srbije na lenti.

2017 – Preko 65.000 ljudi napustilo je severni deo Sirije, opustošen ofanzivom na položaje ekstremističke organizacije Islamska država.♦