Narodno pozorište: Peter Handke – “Čas kada nismo znali ništa jedni o drugima”

Narodno pozorište: Peter Handke – “Čas kada nismo znali ništa jedni o drugima”

04/03/2020 Off By BERB

 

Ivana Vujić, čelična dama Narodnog pozorišta, koja je za dve godine ovoj kući vratila stari sjaj, priredila nam je za četvrtak uveče još jedno prijatno iznenađenje – gostovanje Gradskog pozorišta iz Klagenfurta sa predstavom Petera Handkea “Čas kada nismo znali ništa jedni o drugima”.

Zanimljivo je da je premijera ovog dela bila upravo na dan kada je Handke primio Nobelovu nagradu, što je skrenulo pažnju na klagenfurtsko pozorište, koje nije očekivalo ovu nagradu u trenutku kada je počelo pripreme za izvodjenje. Zanimljivo je i to, da je Handke, u trenutku kada je čuo da će se njegov tekst odigrati u Beogradu, odustao od naplate svih autorskih prava.

Nikada nije bilo toliko radosti različitih jezika, kao danas na konferenciji za medije u Narodnom pozorištu. Čuli su se nemački, italijanski, francuski i engleski jezik.

Reditelj, Robert Šuster rekao je da je srećan što se prvi put u Narodnom pozorištu izvodi Handke.
Koreograf, Martin Gruber, Ivanin prijatelj, rekao je da je Ivani predloćio predstavu i da je ona brzo reagovala, dobila podršku za gostovanje i sve izvanredno organizovala. Tako će Beograđani među prvima gledati ovu predstavu. !Čas kada nismo znali ništa jedni o drugima” je neobična predstava bez reči. Ona prikazuje večni čovekov prolaz kroz tok istorije. Dvanaest glumaca dva sata, bez daha i pauze, igraju bezbrojne slike iz ljudskog života. Njihovi kostimi obuhvataju nekoliko epoha i vekova.

Handkea opisuju kao pisca koji bira prigradsko naselje a ne metropolu, tera gledaoca da shvati da se centar nalazi svuda.U obrazloženju Nobelove nagrade, napisali su da genijalno istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja.

Gradsko pozorište u Glagenfurtu osnovano je 1908 godine i svake godine prikaže više od 200 predstava. Ima 270 stalno i 90 povremeno zaposlenih, simfonijski orkestar i pozorišni hor. Nalazi se na tromeđi Austriue, Slovenije i Italije.♦