Kosovo čeka vladu: Za manjine – tri resora!

Kosovo čeka vladu: Za manjine – tri resora!

15/01/2020 Off By BERB

 


Aljbuljena Hadžiu kaže da je premijer taj koji odlučuje kog će od predstavnika manjinskih zajednica predložiti za ministra


, potpredsednica Pokreta Samoopredeljenje, odbacila je navode da će od povećanja broja ministarstava u novoj kosovskoj vladi korist imati Srpska lista.

“Vlada mora da ima manje jednog ministra iz srpske zajednice i jednog ministra iz bilo koje druge nevećinske zajednice na Kosovu. Ako bude više od 12 ministara, vlada će imati trećeg ministra, koji će predstavljati jednu od manjinskih zajednica na Kosovu”, napisala je Hadžiu na Fejsbuku a prenosi RTK.

Ona je dodala i da je premijer taj koji odlučuje kog će od predstavnika manjinskih zajednica predložiti za ministra.

Potpredsednik Pokreta Samoopredeljenje Besnik Bisljimi objavio je najnoviju ponudu Demokratskom savezu Kosova (DSK) za formiranje vlade koja, između ostalog, podrazumeva povećanje broja ministarstava sa 12 na 14 resora.

Prema tom predlogu, broj ministarstava povećaće se sa 12 na 14, po kome će Samoopredeljenje imati pet ministarstava, a DSK šest, dok će tri ministarstva pripasti manjinama, a, kako se navodi u pismu koje je Aljbin Kurti uputio Isi Mustafi, prvi potpredsednik vlade pripada DSK, a drugi Samoopredeljenju.

“Nadam se da ćete prihvatiti naš predlog i bez odlaganja da formiramo vladu i sprovedemo usaglašeni vladin program”, poručio Kurti u pismu Mustafi.