Opomena iz EU: Termoelektrane na ugalj – truju balkanske narode

Opomena iz EU: Termoelektrane na ugalj – truju balkanske narode

15/01/2020 Off By BERB

 


“One godišnje ubiju tri hiljade ljudi”, rekao je Kopač, dodajući kako takav udar na zdravlje stanovništva zahteva i velika materijalna izdvajanja za sanaciju posledica


Janez Kopač, direktor direktorata Energetske zajednice Evropske unije i država jugoistočne Europe, upozorio je vlasti u Bosni i Hercegovini da moraju prestati sa ulaganjem u termoelektrane na ugalj, jer su one opasan uzročnik zagađivanja okoline i direktno utiču na zdravlje miliona ljudi širom regiona.

Kopač je u Sarajevu učestvovao na sednici Poslaničkog doma parlamenta Federacije BiH. Tema Konferencije bila je saradnja s Energetskom zajednicom i ujednačavanje energetske pravne regulative u toj zemlji sa tekovinama EU. Janez Kopač podsetio je na problematična ulaganja u termoelektrane, posebno na gradnju novog bloka termoelektrane u Tuzli, koji bi trebalo da finansira Kina državnim kreditom.

Podsjetio je na rezultate istraživanja kojima je utvrđeno kako 16 termoelektrana s područja zapadnog Balkana zagađuje životnu sredinu više nego 250 drugih koje su raspoređene širom država članica Evropske unije, a osnovni razlog je to što je u balkanskim termoelektranama instalirana zastarela tehnologija koja uopšte ne vodi računa o standardima zaštite životne sredine.

“One godišnje ubiju tri hiljade ljudi”, rekao je Kopač, dodajući kako takav udar na zdravlje stanovništva zahteva i velika materijalna izdvajanja za sanaciju posledica, što na godišnjem nivou u regionu doseže iznos veći od 11 milijardi eura.

Zagađenje vazduha odražava i na susedne zemlje pa su one takođe zabrinute odnosom prema ovom problemu.

Najgorim zagađivačima Kopač označio je termoelektrane u Srbiji, ali je dodao kako ni BiH nije puno bolja, a da bi poštovala evropsku regulativu do 2023. godine moraće da zatvori tri svoje termoelektrane. Kopač je istakao kako alternativa nije gradnja novih sličnih postrojenja, bez obzira na tehnologiju, nego ulaganje u obnovljive izvore električne energije jer je to i opredjeljenje na nivou cele EU.

“Neće biti uglja, nafte niti plina ni u jednoj zemlji EU, samo obnovljivi izvori. To je usmerenje u Evropskoj uniji”, rekao je Kopač navodeći kako će Grčka zatvoriti sve svoje rudnike do 2023. godine.♦