CRTA otkrila: Brnabićeva i Đorđević u funkcionerskoj kampanji

CRTA otkrila: Brnabićeva i Đorđević u funkcionerskoj kampanji

27/12/2019 Off By BERB

 

 

 


„Radi se o flagrantnim slučajevima kršenja zakona i primerima neprihvatljive prakse funkcionerske kampanje, koji zaslužuju još oštriju osudu s obzirom na činjenicu da su ih počinili najviši državni funkcioneri“, izjavio je Raša Nedeljkov


 

Agenciji za borbu protiv korupcije Crta je podnela prijave protiv Ane Brnabić, predsednice Vlade Republike Srbije i Zorana Đorđevića, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Razlog je kršenje zakonskih odredbi o sprečavanju zloupotrebe javnih resursa u cilju promocije političke partije.

Premijerka Brnabić je, gostujući u emisiji „Novo jutro“ Televizije Pink 26. decembra 2019. godine, direktno pozvala gledaoce da glasaju za Srpsku naprednu stranku i pri tome se nije nedvosmisleno odredila da li iznosi stav organa u kojem obavlja javnu funkciju ili nastupa u svojstvu članice političke stranke. Na taj način premijerka je prekršila član 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Na sličan način navedeni zakon je prekršio i ministar Đorđević, učestvujući 24. decembra 2019. na skupu „Druženje sa seniorima Rakovice“, koji je organizovao Opštinski odbor Srpske napredne stranke Rakovica. Iako je u pitanju događaj kojem je stranačka promocija nesumnjiva svrha, Đorđevića je organizator predstavio kao ministra, dakle vršioca javne funkcije, a i on sam se tako predstavio u obraćanju okupljenim starijim građanima. Izneo je obećanje da će se kao član Vlade boriti za interese penzionera, pozivajući istovremeno prisutne da na sledeća druženja dovedu i građane koji „nisu članovi naše partije“, čime je potpuno izbrisao granicu između državne i partijske funkcije.

„Radi se o flagrantnim slučajevima kršenja zakona i primerima neprihvatljive prakse funkcionerske kampanje, koji zaslužuju još oštriju osudu s obzirom na činjenicu da su ih počinili najviši državni funkcioneri“, izjavio je Raša Nedeljkov, programski direktor Crte.

Od Agencije za borbu protiv korupcije Crta zahteva da u skladu sa svojim zakonskima ovlašćenjima i obavezama u roku od pet dana postupi po prijavi protiv premijerke Brnabić i ministra Đorđevića.♦