“Balkanski kartel” sve značajniji igrač u švercu droge

“Balkanski kartel” sve značajniji igrač u švercu droge

04/12/2019 Off By BERB

 

Kriminalne grupe iz Srbije sve češće organizuju sopstvene operacije transportovanja kokaina iz Južne Amerike u Evropu i postaju sve značajniji igrači u međunarodnom švercu droge. Ovo se navodi u novom izveštaju o evropskom tržištu narkotika koji su sastavili Evropski centar za praćenje droga i Europol.

 

Srbi dobro sarađuju sa kriminalcima iz drugih država bivše Jugoslavije, tako da ih evropski policajci kolektivno i kolokvijalno nazivaju i “Balkanski kartel”, dodaje se u izvještaju. U svojim poduhvatima se sve češće služe “kraudsorsing” (crowdsourcing) biznis model, tako što nekoliko distributivnih (dilerskih) mreža iz više država zajednički investira u velike pošiljke kokaina iz Latinske Amerike. Glavne lokacije na kojima “Balkanski kartel” operiše u Evropi su Španija, Holandija, Njemačka, Austrija i Hrvatska, kao i Peru i Brazil u Južnoj Americi.

 

“Ove organizovane kriminalne grupe se bave infiltracijom i korupcijom u ključnim evropskim međunarodnim lukama i uglavnom koriste kontejnere i luksuzne brodove za prevoz kokaina u EU”, navodi se u izvještaju. Navodi se i da su srpske kriminalne grupe preuzele tržište kanabisa u Češkoj, otpočevši uzgajanje marihuane u zatvorenom prostoru. Grupe iz Srbije i okruženja su sve više umešane u uzgajanju kanabisa i njegovim prometom na nivou cele EU, ocenjuje Europol.

 

Jedna od tri glavna pravca za uvoz heroina u Evropu kreće se kroz Balkan, u Sloveniju i Italiju, kopnenim putem, duž celog regiona. Albanske, bugarske i srpske bande nabavljaju heroin od grupacija iz Turske, ali su sve češće umešane u njegovu direktnu, uličnu prodaju u državama članicama EU. Time sve češće istiskuju druge tradicionalne veleprodavce te droge. U dokumentu se dodaje da je godišnje tržištu narkotika u EU vredno najmanje 30 milijardi evra, kao i da je identifikovano najmanje 5.000 organizovanih kriminalnih grupa koje su direktno uključene u prodaju droge. Izveštaj napominje da se uprkos merama za suzbijanje narkotika potražnja ne smanjuje a da se ponuda poboljšava, kao a da je proizvodnja kokaina u Južnoj Americi i heroina u Avganistanu dostigla istorijske vrhunce.♦

Agencije