KULTURA SPAJA “BIVŠE”: “Črna mati zemlja” ZKM oduševila Beograđane!

KULTURA SPAJA “BIVŠE”: “Črna mati zemlja” ZKM oduševila Beograđane!

29/10/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Dok se političari svađaju, nacionalisti prete jedni drugima, kultura spaja narode na Balkanu. Baš u danu kada su u Zadru i Splitu osvanule parole o gulašu od srpskog mesa, u Beogradu je s oduševljenjem dočekan ansambl Zagrebačkog kazališta mladih.

 

Na konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu, upravnica, Ivana Vujić je rekla:

-Hrvatska dramska scena je živa i kvalitetna.To je rezultat dobrog rada njihove Akademije pozorišne umetnosti, mojih starih kolega. S Zagrebačkim kazalištem mladih dugo sarađujem i svedok sam koliko je inovativan rad ove kuće.

A Zagrebačko kazalište mladih došlo je u Beograd s predstavom koja je već osvojila ne samo hrvatsku publiku, već i Sterijino pozorje.To je dramatizovan roman Kristiana Novaka “Črna mati zemlja”, koji je proglašen za najbolji hrvatski roman 2014. godine. Uspešno ga je pretvorio u dramu Tomislav Zajec. Drama je osvojila tri nagrade hrvatskog glumišta, Gaveline večeri, nagradu publike na Sterijinom pozorju.

Rediteljka, Dora Ružđak Podolski uživa ugled najveće muzičarke među rediteljima. Režirala je skoro sve opere u Zagrebu i provinciji, a predaje i opersku glumu na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Kaže da je rad na ovoj drami bio zahtevan:

– Na sceni je 18 glumaca.Tomislav Zajec je od romana uspeo da napravi dobru dramsku celinu.Tema je o Međumurju, sve je protkano etnografskom tradicijom. Pokriva i mitove iz slovenskih vremena i specifičnu muziku tog kraja.To je regija između Mure i Drave. Ljudi su slobodni. Ovde je Hrvatska liberalna stranka pobedila u prvim višestranačkim izborima.To su vredni ljudi, seljaci koji rade na polju. Ali, to je sredina sklona suicidima. Novak je tamo rođen i to je neka vrsta autobiografije. Sve se događa 90 i 91 godine prošlog veka.

Glumac Damir Šaban kaže da nije očekivao da će ova predstava sa 8 samoubistava postati hit.

A predstava je digla na noge i beogradsku publiku. Bilo je mnogo aplauza i cveća. Ambasador Hrvatske, Gordan Bakota, mi je na koktelu posle predstave rekao da je ovo kultna predstava već dve godine u Zagrebu, a da je Kristian Novak novi Krleža.Pošto je Bakota nedavno pozvao srpske kompanije da privatizuju hrvatska preduzeća i da zajedno nastupaju na trećim tršištima, učinilo mi se da je on osoba s kojom mogu da razgovaram o pošastima nacionalizma. Pitala sam ga šta u ovom trenutku najuspešnije spaja Srbe i Hrvate- političari, privreda ili kultura. Bio je kategoričan:

-Kultura. Zar to ne pokazuje ovaj prijem hrvatskih glumaca u Beogradu?

Kada sam mu rekla da smo Šeks, Šešelj i ja bili najbolji prijatelji, da se u to vreme nije znalo šta je ko po narodnosti, a da smo se pred rat rastali razdvojeni nacijama, pa su njih dvoje nacionalista sada bogati, a ja siromašna, zaključio je:

-Profitirali su na nacionalizmu, a i to je bilo lažno. Jer, Šešelj nije Srbin nego Hrvat. Svi su Šešelji Hrvati…♦

Foto: ZKM