RASPRAVA O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA: Kome i zašto smetaju televizije koje reemituju program?

RASPRAVA O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA: Kome i zašto smetaju televizije koje reemituju program?

29/10/2019 Off By BERB

Crtež You tube

Ranka Čičak

Stručnjaci za elektronske medije iz regiona zaključili su danas na panelu u Beogradu, da svi imaju iste ili bar slične nevolje oko reemitovanja programa televizija iz drugih zemalja.

Državni sekretar Ministarstva kulture Srbije, Aleksandar Gajević, najavio je ovu škakljivu temu veoma pažljivo i nije se uputao u podržavanje zavađenih strana:

– Pluralizam u Srbiji je na zavidnom nivou. Srbija, kao članica Saveta Evrope, garantuje slobodu medija i reemitovanja.To znači, dozvoljeno je preuzimanje nepromenjenih sadržaja.Ta su pravila Evrope unesena u naše propise. Ako nam propisi i zakoni nisu dobri, mi uvek možemo da ih menjamo.

Uvodničar, poslanik Marijan Rističević pohvalio se da upravo on u Skupštini Srbije najčešće postavlja pitanje o zakonitosti reemitovanja:

-Za mene su prekogranični, strani mediji. Zamislite da ja u Inđiiji fiktivno registrujem televizijske stanice. Zatim u Tirani zakupim studio i emitujem program tamo, a ne u Inđiji. Programi koje ovde gledamo na 10 i više kanala registrovanh u drugim zemljama, u tim se zemljama ne prikazuju. Ovde neplaćaju nikakav porez. Neka se te TV registruju u Srbiji. Televizije koje posluju u okviru United grupe, uključujući i N1, rade nezakonito, kako bi se reklo – na crno.

Generalni sekretar Regulatornog tela za elektronske medije, Milan Todorović, iznervirao je Ristićevića kada je rekao da pomenute televizije poseduju važeće dozvole da reemituju svoj program u Srbiji:

– One to rade u skladu s evropskim pravilima o slobodi prijema i reemitovanja. Neka televizija pribavi dozvolu gde ima svoje sedište i na osnovu toga reemituje svoj program u nekoj drugoj državi. Oni imaju dozvolu da reemituju u Srbiji. Tako , recimo, Al Džazira nema isti program u Parizu i Beogradu.Taj je program različit, jer ta televizija poseduje dozvole za različita tržišta. Mi smo, kao država, preuzeli obavezu slobodnog prijema programa koji se reemituje iz drugih država.

Skender Adem,sekretar za medije iz Ministarstva kulture Slovenije rekao je da se u njegovoj zemlji očekuje nova direktiva EU, koja će nametnuti državi odakle se program reemituje, finansijsku obavezu prema državi koja program prima, a ne naplaćuje porez od GTV koja emituje.

Stanislav Bendar, ukovodilac nadzora medijskih sadržaja Agencije za elektronske medije iz Hrvatske, kaže da najveću pometnju prave reklame, koje ne naplaćuje zemlja koja prima program, iako su reklame sakupljene u njoj. Sa time se slaže i Amela Obašić iz BiH i Ranko Vujović iz Crne Gore.

Olivera Zekić iz REM Srbije nije došla.
Bez obzira na kritike poslanika Marijana Ristićevića i njegove zahteve da se zabrani reemitovanje stranih TV, zaključeno je da se mora poštovati evropski princip o slobodi reemitovanja. Vlasnik jedne male TV iz Vojvodine, na taj je zaključak uzviknuo:

-Dobro, svi ćemo se onda registrovati u Luksemburgu!♦