EPISKOP MAKSIM ZS NIN: Da li Vučić zaslužuje orden trebalo je proveriti saborskom većinom!

EPISKOP MAKSIM ZS NIN: Da li Vučić zaslužuje orden trebalo je proveriti saborskom većinom!

24/10/2019 Off By BERB

 

Episkop zapadnoamerički Maksim izjavio je da je dodjela ordena Svetog Save predsedniku Aleksandru Vučiću, koji mu je nedavno uručio patrijarh Irinej, previd i navodi da je za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) razgraničenje sa Kosovom izdaja.

“Orden ima simobličnu funkciju, a kada simbol funkcioniše na pravi način tada on ima moć da objedinjuje, a ne da razdeljuje. Bojim se da je ovde došlo do previda”, rekao je epiksop Maksim, za novi broj nedjeljnika NIN.

Prema njegovim rečima, “dok sadašnji predsednik Srbije neprekidno ponavlja da je za razgraničenje i podelu, dotle Sabor Srpske crkve trajno insistira na tome da razgraničenje i podjela predstavljaju izdaju”.

“Kako sada to dvoje pomiriti? Eto, taj paradoks ne može da pojmi najmanje polovina srpskih arhijereja, a ni veliki deo naše Crkve”, rekao je episkop Maksim.

On je naveo da je jedan od vladika primetio da “Sinod ima pravo da dodeli orden kome želi, ali kada zna da to nije želja saborske većine – tada treba da odustane od postupka koji će sablazniti javnost i podeliti episkopat i Crkvu”.

“Da li Vučić zaslužuje orden trebalo je proveriti saborskom većinom. Pretpostavljam da bi mnogi bili iznenađeni ishodom glasanja. U ovoj godini orden je trebalo dati pravim čuvarima naše svete kosovskometohijske zemlje, a to su ljudi koji tamo žive”, istakao je episkop Maksim.

Komentarišući deo obrazloženja da se Vučiću dodeljuje orden zbog delatne ljubavi prema majci crkvi, on je rekao da “o tome treba pitati članove Sinoda koji su tu ‘delatnu ljubav’ prepoznali”.

Povodom odluke Sinoda da više ne može da predaje na Bogoslovskom fakultetu, on je rekao kako želi da veruje da je reč o “nesporazumu koji će se vrlo lako otkloniti na predstojećem Arhijerejskom saboru”.

On je rekao kako je primetio da je u određenim medijima upostavljena veza između te odluke Sinoda i njegovih kritika Vučića.

“Nadam se i verujem, međutim, da je ta veza sasvim neosnovana. Ukoliko bi bilo tačno da postoji veza između te dve stvari, to bi onda bio veliki problem kako za našu Crkvu, tako i za Univerzitet, državu i društvo u celini”, rekao je episkop Maksim.

Patrijarh Irinej uručio je, na proslavi osam vekova autokefalnosti SPC, Vučiću oreden za, kako je naveo, delatnu ljubav prema Crkvi i neumornu borbu za celovitost Srbije, a posebno za očuvanje Kosova u njenom sastavu.

NIN