METJU PALMER: Nepriznavanje statusa Kosova od strane Srbije – adut Moskve

METJU PALMER: Nepriznavanje statusa Kosova od strane Srbije – adut Moskve

24/10/2019 Off By BERB

 

Specijalni predstavnik državnog sekretara SAD Metju Palmer ocenio je da je Evropska unija (EU) odbijanjem da počne pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom poslala lošu poruku Srbiji i Kosovu – da dogovor ne mora da znači i evropski put, prenosi Glas Amerike.

Palmer je rekao da su ciljevi SAD i EU, kada je reč o rešavanju pitanja Kosova isti, ali da drugačije poruke šalju pojedine članice EU.

“Mi smo tu, podržavamo proces i ohrabrujemo strane da postignu taj dogovor. Međutim, želimo i da budu svesni šta im se nudi, zašto je važno da postignu sporazum o normalizaciji. To je, iskreno, jedan od razloga što je odluka Evropskog saveta da ne otvori pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom toliko obeshrabrujuća. Zato što šalje pogrešnu poruku i Beogradu i Prištini – a to je da možete da uradite teške stvari, da donesete teške odluke, da postižete kompromis, ali vam i dalje može biti odbijen put napred ka Evropi”, rekao je Palmer.

Ovakva situacija, zaključuje Palmer, omogućava Rusiji, Kini i drugim akterima da pojačaju svoj uticaj na Balkanu.

“Primarni cilj Rusije je da spreči evroatlantske integracije regiona, da ga drži podeljenim, slabim i zavisnim od političke podrške Moskve i gasa. Želi da spreči dogovor Srbije i Kosova, da BiH postane funkcionalna država, put Crne Gore i Severne Makedonije u NATO… Nepriznavanje statusa Kosova od strane Srbije je najveći adut koji Moskva ima u rukavu kada je reč o Srbiji”, smatra Palmer.

Interesi Kine na Zapadnom Balkanu su više komercijalni, a kao značajnog igrača na Balkanu Palmer vidi i Tursku, za koju kaže da region vidi kao “svoje dvorište”.♦

VOA