BEOGRAD: POČELA NAJVEĆA KNJIŽEVNA SVEČANOST – SAJAM KNJIGA

BEOGRAD: POČELA NAJVEĆA KNJIŽEVNA SVEČANOST – SAJAM KNJIGA

20/10/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Pisac Milan Vitezović otvorio je večeras 64. Sajam knjiga u Beogradu. Pobrao je aplauz kada je govorio o knjizi koja strada zajedno s narodom. Obećao je da će se srpska pisana reč, ma gde ona danas bila, prikupiti u Beogradu:

-Makar za to gradili još jednu halu Sajma. Više od 500 poznatih srpskih knjiga i dragocenih rukopisa nalazi se u bibliotekama i muzejima širom sveta i naša će zemlja u narednoj deceniji pokušati da ih vrati.
Odmah posle svečanosti, ministar kulture Vladan Vukosavljević i gradonačelnik , Zoran Radojičić, posetili su štand Egipta,koji je otvorila ministarka kulture ove zemlje,Ines Abdel Dajem. Egipat je ove godine zemlja počasni gost Beogradskog sajma.
Prošle godine beogradski Sajam knjiga posetilo je višeod 200.000 ljudi.Ove godine se računa da će biti duplo više.
Večeras je i Ministarstvo odbrane otvorilo svoj štand i privuklo veliku pažnju.Pod sloganom- Pamtimo knjigom, na ovom se štandu može naći celokupna istorija naših ratova .
U Sali Ivo Andrić okupilo se više ljudi nego što je moglo da stane, jer se govorilo o ovogodišnjim dobitnicima Nobelove nagrade za književnost, Peteru Handkeu i Olgi Tokarčuk.♦

(Fptp Tanjug/Zoran Zestić/