OČAJNIČKI APEL ZORANA ZAEVA: BEZ EU NJEGOVA VLADA BIĆE – MRTVA!

OČAJNIČKI APEL ZORANA ZAEVA: BEZ EU NJEGOVA VLADA BIĆE – MRTVA!

17/10/2019 Off By BERB

Zoran Zaev izjavio je danas da ukoliko Evropski savet ne donese pozitivnu odluku o datumu za početak pregovora za pristupanje te zemlje i Albanije u EU, njegova vlada će „biti mrtva” i to će demotivisati i dijalog Beograda i Prištine, prenosi prištinska Koha.

Zaev, koji se obratio Savetu ministara EU u Beču, rekao da, ako u četvrtak ili petak odluka Saveta bude „ne” ili se odloži, već u sredu „njegova vlada će biti mrtva”. Ako nema datuma za Severnu Makedoniju, kako će onda Kosovo i Srbija biti motivisani za dijalog, ili kako će Bosna rešiti svoje probleme.

Zaev je objasnio da izgubiti većinu u Skupštini, koja je glasala za promenu imena države i Ustava.

Problem Severne Makedonije i Albanije je u zahtevima Francuske za novim reformama i metodologijama, ali kako je rekao premier Zaev, one se mogu sprovesti čak i ako se zemljama kandidatima dodeli datum.

Zaev smatra da bi nedostatak perspektive evropskih integracija ustupio mesto „neželjenim uticajima u Evropi” i navodi da za region postoji „legitiman interes” Kine, Rusije, Turske, koji „kroz ovaj deo Zapadnog Balkana žele da prodru u Evropu, da budu moćniji, da kontrolišu procese i ne nude vladavinu zakona ili demokratiju”.♦

Agencije
foto Ekonomski mk