KOSOVO – KO ĆE BITI PREMIJER: VJOSA OSMANI AMERIČKI I SRPSKI ADUT!?

KOSOVO – KO ĆE BITI PREMIJER: VJOSA OSMANI AMERIČKI I SRPSKI ADUT!?

17/10/2019 Off By BERB


I pored pobede na parlamentarnim izborima i najavama da će biti novi kosovski premijer, Aljbin Kurti, lider nacionalpopulističke stranke Samoopredjeljenje (Vetëvendosje), morat će, po svemu sudeći, da se oprosti od fotelje i da je prepustiti predstavnicima Demokratskog saveza Kosova.

Premijerka će najvjerojatnije biti 37-godišnja Vjosa Osmani, potpredsednica LDK i bivša šefica kabineta predsednika Kosova Fatmira Sejdiua.

Iako je Kurti izjavljivao da je ona idealna za poziciju ministrice spoljnih poslova ili šefice parlamenta, neki drugi, uticajniji od Kurtija, smatraju Vjosu Osmani je idealna kandidatkinja za predsednicu Vlade.

Potvrda ovome je poseta Osmanijve SAD i prijemu u Beloj kući. a domaćin joj je bio Džon Erat, Trampov direktor za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost.

Time je poslata nedvosmislena poruku da na toj važnoj funkciji SAD želi da vidi Vjosu Osmani, a nikako problematičnog Kurtija.

Džon Erat joj je poželio dobrodošlicu i najavio da će se SAD još jače angažovati oko Kosova i dijaloga sa Srbijom.

Posle ovoga bilo je jasno da Kurti na vodećoj političkoj poziciji nije po volji nikome, a, osim toga, i Srbi s Kosova okupljeni oko Srpske liste, koja je osvojila svih 10 garantovanih mesta u Skupštini, već su najavili da neće podržati Kurtijevu vladu.

Naime, u svakoj vladi Kosova moraju biti i srpski ministri iz kvote pobjedničke liste, a Srbi su poručili da takvih među njima Kurti neće naći. Naime, već nekoliko meseci nije bilo nikakvog dijaloga na liniji Priština – Beograd, a sada, kad se formira nova “evropska vlada” i kabinet na Kosovu, nema prepreka da se dijalog nastavi.♦

Izbor Vjose Osmani, koja je studirala u SAD u Pitsburghu, na neki je način je i ustupak Beogradu jer će u njezinu vladu morati da uđe i neko iz Srpske liste i sve će ustavne formalnosti biti ispunjene, a i želje američke ambasade.

EurActiv
fpto DW/ Bahri Cani