OPOMENA: Ako pčele nestanu – nestaće i čovečanstvo!

OPOMENA: Ako pčele nestanu – nestaće i čovečanstvo!

17/10/2019 Off By BERB

Međunarodni Earthwatch Institut je na posljednjem sastanaku u londonskom društvu Royal Geographical proglasio pčele najvažnijim bićima na planeti

Kako su naveli, 70 posto svetske poljoprivrede zavisi isključivo o pčelama, a polinacija, ili oprašivanje – možda i najvažnija funkcija pčela – omogućuje biljkama da se razmnožavaju. Bez pčela, poručeno je, fauna na planeti bi polako počela da nestaje.

Također, otkriveno je da je studija koju je provelo nekoliko univerziteta otkrila da su pčele jedina živa bića koje ne nosi nikakvu vrstu patogena – ni funguse, ni viruse, ni bakterije.

Nažalost, odlučeno je ovo u trenutku kada doznajemo da pčela na planeti ima sve manje. Jedna od studija otkrila je da je nestalo 90 posto populacije pčela u proteklih nekoliko godina… Glavni razlozi smanjenja broja pčela jesu nekontrolisana upotreba pesticida, nedostatak cveća i deforestacija (krčenje šuma). Zbog toga brojni aktivisti zahtevaju da se odmah zabrani upotreba pesticida, počnu da se koriste prirodne alternative, a zdravlje i opstanak pčela počnu redovno da se prati. Greenpeace se oglasio i kaže da pčele možemo da zaštitimo tako što bismo trebali da zabranimo sedam najopasnijih pesticida (uključujući tri koja su puna nikotina), i da očuvamo divlja staništa i obnovimo ekološku poljoprivredu – ovo podrazumeva izbegavanje gigantske farme na kojima se, iz godine u godinu, sadi ista biljka, što je veliki problem za insekte.

Uz pomoć prirodnih kompostnih sistema obnovit će se hranjivi sastojci u zemlji, smanjiće se gubitak zemlje od vetra i erozije vode. Podsetimo i još na slavnu rečenicu koju je navodno izrekao Albert Ajštajn: “Ako pčele nestanu, ljudi imaju još četiri godine života.”

Agencije
foto Stetoskop