3. oktobar

3. oktobar

03/10/2019 Off By BERB

1791. – Rođen Sima Milutinović-Sarajlija, književnik, vaspitač Petra II Petrovića Njegoša

1796. Predvodjeni vladikom Petrom I Petrovićem Njegošem Crnogorci na Krusima porazili višestruko brojnije snage skadarskog paše Mahmuta Bušatlije koji je poginuo u toj bici.

1824. Skupština Meksika usvojila Ustav prema kom je ta država postala nezavisna federativna republika pod nazivom Sjedinjene Države Meksika.

1866. Mirovnim ugovorom u Beču, kojim je okončan sedmonedeljni rat Italije i Austrije, Italiji pripali oblast Veneto i grad Venecija.

1888. Rodjen nemački novinar Karl fon Osjecki, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1935. Zbog pacifističkog delovanja nacisti ga 1933. zatvorili u koncentracioni logor, a 1938. umro od posledica mučenja.

1895. Rodjen Sergej Aleksandrovič Jesenjin, jedan od najpopularnijih ruskih pesnika 20. veka. Njegovo pesničko delo, kao i njegov život, koji je okončao samoubistvom u 30. godini, imali značajan uticaj na evropsko pesništvo.

1897. Rodjen francuski pisac Luj Aragon, jedan od osnivača dadaističkog i nadrealističkog pokreta.

1906. Na Radio-konferenciji u Berlinu SOS ustanovljen kao medjunarodni signal za pomoć. Najčešće se tumači kao skraćenica engleskih reči “Save Our Souls”. Konvecnija stupila na snagu u julu 1908.

1915. – Rođen Branko Krsmanović, revolucionar, španski borac

1929. Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca promenila naziv u Kraljevina Jugoslavija, a državna teritorija podeljena na 9 oblasti.

1932. Irak, nakon isteka britanskog mandata, stekao nezavisnost i postao član Lige naroda.

1940. – Rođena Nada Knežević, pevačica zabavne i džez muzike

1952. Velika Britanija na ostrvima Monte Belo pored severozapadne obale Australije isprobala prvu atomsku bombu.

1955. – Rođen Željko Samardžić, pevač

1968. Predsednik Perua Fernando Belaunde Teri oboren sa vlasti u vojnom udaru Nacionalne revolucionarne hunte koju je predvodio general Huan Velasko Alvarado. Po dolasku na vlast vojna hunta nacionalizovala petrolejske izvore i počela da sprovodi sveobuhvatnu agrarnu reformu.

1977. Umro srpski književni i pozorišni kritičar i istoričar književnosti Velibor Gligorić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti od 1965. do 1971, profesor Beogradskog univerziteta.

1981. Posle 7 meseci, irski nacionalisti u zatvoru Mejz u Belfastu obustavili štrajk gladju protiv britanskih vlasti, tokom kog je umrlo deset štrajkača.

1989. U okružnom sudu u Prištini počelo sudjenje Azemu Vlasiju i još trinaestorici kosovskih Albanaca optuženih za kontrarevolucionarno delovanje i organizovanje štrajka albanskih rudara u rudniku “Stari trg”.

1990. Istočna i Zapadna Nemačka se, nakon 45 godina, zvanično ponovo ujedinile. Neformalno ujedinjenje počelo 9. novembra 1989, kada je pao Berlinski zid.

1991. Predsedništvo SFRJ u nepotpunom sastavu odlučilo da predje na rad u uslovima neposredne ratne opasnosti, ocenivši da je gradjanski rat na pomolu i da su se za takav rad stekli uslovi predvidjeni Ustavom. Od tada sednicama Predsedništva prisustvovali članovi iz Srbije, Vojvodine, Kosova i Crne Gore, pa je nazvano “krnje Predsedništvo”.

1995. Predsednik bivše jugoslovenske republike Makedonije Kiro Gligorov ranjen u atentatu eksplozijom automobila-bombe u centru Skoplja, a njegov vozač i jedan slučajni prolaznik poginuli.

1997. Japanski voz na magnetnim jastucima brzinom od 451 kilometar na čas oborio svetski rekord na eksperimentalnoj železničkoj deonici zapadno od Tokija.

1999. U saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali kod Lazarevca poginula 4 člana Srpskog pokreta obnove. Predsednik stranke Vuk Drašković, koji je tom prilikom lakše povredjen, optužio vlasti za ubistvo i atentat na njega.

1999. Prvi put posle Drugog svetskog rata na parlamentarnim izborima u Austriji nacionalistička Slobodarska partija Jerga Hajdera osvojila drugo mesto u parlamentu i dobila mogućnost da učestvuje u formiranju vlade.

2010. – U Pećkoj patrijaršiji ustoličen 45. patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Njegova svetost gospodin Irinej♦