NARODNO POZORIŠTE: Sezona počela operom “Andre Šenije”

NARODNO POZORIŠTE: Sezona počela operom “Andre Šenije”

03/10/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Pre godinu dana, kada je Beogradska opera stavila na repertoar poznatu operu Umberta Đordana “Andre Šenije” kritičari su pisali različito.Neki su bili oduševljeni, neki su kritikovali i ono što nije za kritiku. Neki su pokazali da se prvi put sreću sa muzikom Umberta Đordana, a i s tekstom ove istorijske drame od Ilike, koji je preveo M.Predić.

Sinoć je nova operska sezona počela upravo ovom operom. a programu je najavljeno da je to treća predstava. Šenije -Dušan Plazinić, Žerar- Dragutin Matić, Madalena de Koanji -Jasmina Trumbetaš Petrović, Bersi, njena služavka-Višnja Popov kao gost, Kontesa deKoanji – Dubravka Filipović, Matije sankilot- Mihailo Šljivić, Madlon starica – Svjetlana Đokić, Ruše, Šenijeov prijatelj- Vuk Matić.

Prvi put posle Drugog svetskog rata, u Beogradskoj operi Andre Šenije je izveden 1954. godine. Gledala sam reprizu u četvrtak, 17 juna, dan kasnije i sačuvala program. Šenije je bio Aleksandar Marinković, Žerar Dušan Popović, Madalena de Koanji-Bahrija Nuri Kuralt, mulatkinja Bersi – Biserka Cvejić, Ruše- Branislav Pivnički…Glasovi ovih ljudi sinoć su mi nedostajali, naročito Biserka Cvejić i Branislav Pivnički. Madalena iz 1954. godine nije ostala u mojim mislima. Međutim, Jasmina Trumbetaš je glas koji se pamti. Madalenu je, nekoliko godina kasnije, 17 novembra 1957 godine pevala poznata Valerija Hejbalova, ali je Jasmina bolja. Sankilot je i 1954 i 1957. Bio Ilija Gligorijević. Solo u baletu 1954 godine izveli su Dušanka Sifnios i Čedomir Dragičević i ostali su u istoriji.♦

 

Foto: Narodno pozorište