SERGEJ LAVROV: SAD pokušavaju da revidiraju Briseski sporazum

SERGEJ LAVROV: SAD pokušavaju da revidiraju Briseski sporazum

03/10/2019 Off By BERB

 

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov izjavio je da SAD pokušavaju da revidiraju Briselski sporazum i to u delu koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština. Razlog je želja da se uvuće Kosovo u NATO i tamo zadržale svoju vojnu bazu.

 

Nije se dugo čekalo. Reagovao je Bedžet Pacoli i poručio Lavrovu da je članstvo u NATO „sudbina Kosova“.

 

Govoreći na 16. godišnjoj sednici think tank-a iz Moskve „Klub za diskusiju Valdaj“, Lavrov je podsetio na sporazum o Zajednici srpskih opština koji je potpisan najpre 2013. a potom i dopunjen 2015. a koji do danas nije ispunjen i koji srpska strana neretko pominje kao najveću obavezu Prištine proizašlu iz Briselskog sporazuma.

 

– Ova zajednica nije teritorijalno kompaktna – postoji sever, gde su teritorije blizu jedna druge i postoje enklave, koje su takođe deo ove zajednice. Ova zajednica ima svoju zastavu, himnu i grb. Sporazum je ostao na papiru četiri godine. Sada su u toku pokušaji da se izvrši njegova revizija svim sredstvima, uz aktivno učešće SAD u cilju razvoja situacije u kojoj bi Kosovo moglo da bude uvučeno u NATO, zajedno sa najvećom američkom bazom u Evropi, Bondstilom“, rekao je Lavrov.

 

Lavrov je izjavio i da SAD i pojedini njihovi evropski partneri nemeravaju da uvuku i BiH u NATO.

 

Pacoli je na Tviteru odgovorio da će Kosovo biti članica NATO uz podršku SAD i Evrope: “To je naša sudbina i naš slobodan izbor. Niko, a kamoli Rusija ne može da nas spreči u ostvarivanju naših strateških ciljeva i obezbeđivanju regiona”. ♦

Agencije – KoSSev
Foto New sky. com