53.BITEF: Radost za pozorišne sladokusce!

53.BITEF: Radost za pozorišne sladokusce!

19/09/2019 Off By BERB

 

Sinoć, 18. septembra svečano je otvoren 53. Bitef. Ove godine pod sloganom Počnimo ljubav iz početka.

Ovododišnji Bitef svečano je otvorila Konstanca Makras (na fotografiji), jedna od vodećih svetskih koreografkinja, Argentinka, koja već dugo živi i radi u Berlinu. Njena će predstava Gradovi kojih više nema, otvorila je novu sezonu Bitef teatra.

Konstanca Makras zahvalila se Bitefu na ukazanoj časti da otvori 53. Bitef i objasnila da ima veoma poseban odnos sa ovim festivalom. Podsetila je da je dva puta već bila na Bitefu – 2006. godine, sa predstavom Big in Bombay, koja je jedna od najvećih uspeha 40. Bitefa, i 2008. kao članica žirija. Istakla je važnost političnosti u plesu, umetnosti i pozorištu, te smatra da je telo izuzetno politično.

Ovogodišnji Bitef trajaće do 26. septembra.

Drugog dana festivala, glavni program Bitefa prikazaće reprizu predstave Beograd na daljinski u terminima od 11 i 17 časova, dok će od 19h na sceni “Ljuba Tadić” JDP-a biti izvedena predstava Zašto je poludeo gospodin R, reditelja Boba Jelčića, zatim na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, od 20 časova repriza predstave Orest u Mosulu, a Mladež bez Boga po prvi put na Bitefu u Ateljeu 212 na sceni “Mira Trailović” od 21 čas. Nakon predstave organizovan je i Susret sa autorima od 23 časa u gornjem foajeu Ateljea 212, za predstave Zašto je poludeo gospodin R i Mladež bez Boga, reditelja Boruta Šeparovića (Foto JK Media).♦