PREŠEVO: Građanin S. Makedonije švercovao antičke predmete!

PREŠEVO: Građanin S. Makedonije švercovao antičke predmete!

19/09/2019 Off By BERB

 

Na graničnom prelazu Preševo sprečen je pokušaj krijumčarenja antičkih predmeta starih preko 2000 godina, a koje su carinici u saradnji s policijom pronašli kod makedonskog državljanina.

“Slučaj je otkriven u utorak u ranim popodnevnim satima kada su dežurni carinik i policajac na ulazu u zemlju odlučili detaljno da pregledaju vozilo talijanskih registarskih oznaka kojim je upravljao 54-godišnji makedonski državljanin”, saopštila je Uprava carina Srbije.

Na pitanje carinskog službenika ima li nešto da prijavi, vozač je odgovorio da sa sobom nosi samo lične stvari.

“Ubrzo je, međutim, otkriveno da se na zadnjem sedištu, u putnoj torbi s ličnim stvarima, nalazi i 7 arheoloških kamenih predmeta. Radi seje o 5 predmeta od žuto-braon ćilibara i 2 mermerna predmeta sa stiliziranim predstavama žene, muškarca i konja izvedenih u tehnici duboreza, kao i jedne kamene posude u obliku vaze”, navodi Carina.

Dodaje se kako većina figura teži između 300 i 400 grama, dok je najveća izrazito stilizovana predstava glave i poprsja muškarca s naglašenim delovima (oči, nos, usta, kosa i grudi) teška 2,5 kilograma.

Vozač je službenicima rekao da je predmete dobio od svog prijatelja, koji ih je otkrio u blizini Strumice i da je nameravao da ih odnese u Italiju gdje živi kako bi krasili njegov dom.

S obzirom da se radi o antičkim predmetima čiju starost i vrednost konsultovano je Odeljenje za arheologiju Narodnog muzeja u Vranju, koje je potvrdilo da je reč o predmetima iz helenističke ere starim oko 2.500 godina.

“Pošto se radi o stranom državljaninu, Prekršajni sud u Preševu je u hitnom postupku doneo odluku da putnik koji je pokušao da prokrijumčari antikvitetne predmete bude kažnjen novčanom kaznom, a pošto vrednost prekršaja prevazilazi trećinu vrednosti vozila u kojem su predmeti pronađeni, zadržan je i automobil ‘golf 3 karavan’. Presudom je odlučeno i da predmeti budu trajno oduzeti i predati Narodnom muzeju u Vranju”, navode iz Uprave carina Srbije(Agencije – foto Carina Srbije).♦