BEOGRAD: Eksperti o medijskoj iinformacionoj pismenosti

BEOGRAD: Eksperti o medijskoj iinformacionoj pismenosti

13/09/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Danas je u palati Srbija počeo Međunarodni ekspertski sastanak o medijskoj iinformacionoj pismenosti. Organizatori su Ministarstvo kulrure u saradnji sa UNESCOM i Ministarstvom spoljnih poslova Srbije.

Ovo je prvi u nizu takvih međunarodnih sastanaka.Učestvuje 30 eksperata iz celog sveta u oblasti medija, obrazovanja, komunikacionih i informacionih tehnologija.

Sastanci će se nastaviti i za godinu dana će pripremiti Beogradske smernice za nacrt globalnih standarda za kurikulue medijske i informacione pismenosti. One su namenjeni nastavnicima u školama. Organizovaće se serija predavanja o ovoj temi u osam zemljama članicama UNESCO a širom sveta. Na finalnom sastanku u Beogradu predstaviće se priručnik o medijskoj posmenosti, ažuriran u odnosu na sadašnji, koji je donet 2011 godine. On će biti koristan ljudima koji žele da učestvuju u građanskom životu savremeng društva.

Državni sekretar za medije Ministarstva kuture, Aleksandar Gajovic, smatra da je medijska pismenost najbolji način da se spreči uticaj popularnih medija na popularnost pojedinaca:

– Medijska pismenost će nas usmeriti ka istini, pa joj zato moramo dati prednost. UNESCO se bori za društvo gde će moći da se čuje svaka izgovorena reč. Kao osoba starog kova, insistiram da medijski sistem preuzme odgovornost prema onima kojima se obraća.



Generalna direktorka UNESCO-a, Odri Azuel rekla je novinarima da su razgovori u Beogradu korisni,kao što je korisna svaka mogućnost da se raspravlja:

– Treba izgraditi mir i uvesti u njega nove generacije. Mira nema bez slobode izražavanja, a toga nema bez slobodne štampe. Zato je obrazovanje najbolja investicija u demokratiju.

Ivica Dačić je rekao da je Odri prvi put u Srbiji i da je naša zemlja prva koju je odlučila da poseti:

-Podržavao sam njenu kandidaturu, pa je to podstrek da radimo zajedno. Srbija je odgovorna članica UNESCO-a. Pod zaštitom ove oranizacije su 4 naše crkve i manastira na KiM. Nameravamo da se kandidujemo za novi mandat u Izvršnom savetu.

Dačić je Odri poklonio uramljenu reprodukciju Miroslavljevog jevanđelja i rekao da je to prvi element upisan na listu UNESCO-a, a da je drugi Arhiv muzeja Nikole Tesle (Foto MK)♦