BITEF: Prva predstava – Oresto u Mosulu na sceni Narodnog pozorišta

BITEF: Prva predstava – Oresto u Mosulu na sceni Narodnog pozorišta

13/09/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Pedeset treći BITEF počinje ove godine 17. a završava 26. septembra. Predstave će se izvoditi u Narodnom pozorištu, Jugoslovenskom dramskom, Ateljeu 212, Pozorištu na Terazijama, zatim u Luci Beograd.

 

Festival se svečano otvara u Narodnom pozorištu, 18. septembra u 20 časova predstavom , koju je režirao Milo Rau iz Belgije. Devetnaestog na sceni Kjuba Tadić Jugoslovensko dramsko pozorište prikazuje Zato je poludeo gospodin R. Zagrebačko kazalište mladih 19. septembra u režiji Boruta Šeparovića, prikazuje Mladež bez Boga.

 

Dvadesetog septembra u Pozorište na Terazijama, iz Berlina stiže Istorija nasilja u režiji Tomasa Ostermajera. Kompanija Lagos iz Nigerije, na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta nastupa s Juropom, 21. septembra Narodno pozorište Sombor i Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, prikazuju predstavu po motivima Molijerovog Tartifa. Režiser je Vuk Torbica.

 

Start: Oresto u Mosulu

Sutradan u luci Beograd kompanija Nova nova iz Nanta izvodi Nemoralne priče. Do kraja festivala, u luci Beograd će kompanija Antistatus kvo iz Brazila igrati O mesu i betonu, drama iz Ljubljane-Ali, strah jede dušu, glumci iz Lila – Retke ptice, a iz Brisla dolazi predstava Pozvani.

U žiriju su Kristin Amon Sirežol, profesorka iz Pariza, Doroti Čanski. profesorka teatra na Teksaškom tehnološkom univerzitetu,Sanja Mitrović,rediteljka iz Zrenjanina, Ersan Mondtag pozorišni stvaralac iz Berlina i Olga Dimitrijević, spisateljica koja ivi u Beogradu i Rijeci (Foto Bitef ).♦