VLADA ODLUČILA: Minimalna mesečna zarada – 30.022 dinara

VLADA ODLUČILA: Minimalna mesečna zarada – 30.022 dinara

13/09/2019 Off By BERB

Vlada Srbije usvojila je na danšnjoj sednici Odluku o visini minimalne cene rada za period januar-decembar 2020. godine u iznosu od 172,54 dinara (neto) po radnom satu.

 

Povećanjem od 11,1 odsto, minimalna mesečna zarada iznosiće 30.022 dinara u odnosu na dosadašnji iznos od 27.022 dinara. Ovo najznačajnije povećanje do sada, koje će važiti od 1. januara naredne godine, uz planire poreske olakšice za poslodavce uticaće na poboljšanje životnog standarda građana i privredu zemlje.

Na sednici je utvrđen Predlog zakona o potvrđivanju Marakeškog ugovora za omogućavanje pristupa objavljenim delima od strane lica koja su slepa, slabovida ili na drugi način onemogućena da koriste štampane materijale.

Marakeški ugovor prvi je međunarodni ugovor iz oblasti autorskog prava, koji jasno naglašava značaj ljudskih prava, omogućava da se poveća broj dela u pristupačnom formatu, kao što je Brajeva azbuka, što slepim i slabovidim liicma pruža mogućnost za lični i profesionalni razvoj i napredovanje. Time stiču ekonomsku samostalnost, mogućnost da se zaposle, što posredno dovodi do smanjenja siromaštva u društvu.

Vlada je odlučila da status spomenika kulture dobiju zgrada Gimnazije u Čačku, kuća Josifa Šojata u Beogradu i zgrada „Hempro“ na Terazijama u Beogradu.

Nacionalno sportsko priznanje dodeljeno je odbojkašici Maji Ikodinović za osvojenu bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u odbojci održanom 2006. godine u Japanu.

Članicama ženske odbojkaške reprezentacije Srbije za osvojenu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu dodeljena je novčana nagrada od po 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Isti iznos pripao je i njihovom treneru Zoranu Terziću(Press – foto Vlada)♦