MILOŠ ZEMAN – GOST SRBIJE: Ratni zločinci ne mogu da vode državu!

MILOŠ ZEMAN – GOST SRBIJE: Ratni zločinci ne mogu da vode državu!

11/09/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

“Malo je prijatelja koji nas vole kao Česi”.To je danas brekao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić u beogradsoj palati Srbija, gde je svečano dočekana češka državna i privredna delegacija.

Predvodi je predsednik Češke Republike , Miloš Zeman. Oba predsednika zadovoljna su saradnjom. Dve zemlje utrostričile su trgovinsku razmenu,koja će do kraja ove godine biti 1,15 milijardi evra.

Na privredno poslovni forum,u Beograd stiglo je više od 50 direktora najvećih čeških preduze.a, a u delegaciji su i 4 ministra.

Zeman je novinarima rekao da ceni prijateljstvo naih naroda i da će Emitru Kusturici, koji je studirao u Pragu uručiti medalju za zasluge.To je simbol za zbližavanje naroda i kultura.Novinarima se dopao kada je rekao:

-Svaki političar mora da brani interese svoje države, a ne da bude marioneta stranih vlasti. Haški tribunal objavio je vest o zločinima kosovskih rukovodilaca, zbog čega je i kosovski predsednk Vlade podneo ostavku. Dozvolite da kažem da država koju predvode ratni zločinci, nema mesta u zajednici demokratskih zemalja.

Najavio je da će za mesec dana, na sastanku ustavnih vlasti u Pragu, postaviti pitanje da li je moguće povući priznanje nezavisnosti Kosova:

-Ja nisam diktator i ne mogu da nametnem svoj stav, ali mogu da postavim pitanje.
Češki su novinari pitali Vučića hoće li naša zemlja ući u evroatlansku alijansu, a on je odgovorio da će Srbija ostati izvan svih saveza i neutralna, jer tako želi njen narod:
-To je najbolja odluka Srbije.Mi ćutimo, gledamo u budućnost, čuvamo mir.Ali rane iz 1999 se još nisu zalečile. Zaboraviti nije lako.

Na to je Zelman rekao:

-Ja bih dodao – ukoliko Srbija nastavi u ovom pravcu i uđe u EU, neće biti jedina neutralna.Tu je i Austrija, koja ima isti politički model neutralnosti, kao Srbija.
Srpski novinari pitali su Vučića da prokomentariše izjavu Zorana Milanovića, kandidata za predsednika Hrvatske da, ako on pobedi planira da veze sa Srbijom svede na minimum i da se Vučić tada neće šetkati Hrvatskom.

Odovorio je da od cepanja Jugoslavije nije otišao na Jadransko more, da ne ide u Hrvatsku, ali poziva Hrvate da se slobodno šetaju Srbijom i da želi bolje odnose sa Hrvatskom:

-Nikoga neću da molim za ljubav, niti da se izvinjavam. Prošlo je vreme kada se Srbija izvinjavala. Politiku će ovde voditi srpski narod, a ne neko sa strane.

Izbor Lasla Tročanjija za evropskog komesara za proširenje obradovalo je Vučića:
-On je prijatelj Srbije i regiona i očekujem njegovu veliku podršku(Foto RTS – printscreen).♦