NAJAVA SANU: „Srpsko pitanje od 19. do 21. veka“

NAJAVA SANU: „Srpsko pitanje od 19. do 21. veka“

11/09/2019 Off By BERB

 

Srpska akademija nauka i umetnosti osnovala je programsko-organizacioni odbor „Srpsko pitanje od 19. do 21. veka“ . Cilj Odbora biće da Akademija pruži ozbiljan uvid, baziran na naučnom i umetničkom utemeljenju, uz čitav niz pitanja od vitalnog interesa za Srbiju.

Akademik Zoran Popović, potpredsednik SANU rekao je da je Odbor, sačinjen od predstavnika akademskih odbora koji se bave oblastima od strateškog značaja (Kosovo i Metohija, obrazovanje, nauka, kultura i umetnost, energetika), osnovan 21. juna i tom prilikom je zaključeno da je najvažnije od svih, pitanje Kosova i Metohije te se planira krajem godine i naučni skup posvećen toj temi.

Pored Kosova i Metohije, Odbor će se baviti drugim izuzetno važnim temama kao što su položaj srpskog naroda u susednim zemljama, zaštita kulturno-umetničke baštine i utvrđivanje njenog srpskog identiteta, istorijski, ustavno-pravni, ekonomski i religijski aspekti, geo-strateško opredeljenje, pitanje jezika i demografsko pitanje, korpus ljudskih prava, bezbednost, međunarodni odnosi.

„Cilj je i da SANU bude prisutna, ali ne kao neki centralni komitet koji bi davao mišljenje povodom svake političke akcije, već da ima prisutnost u gorućim pitanjima koja opterećuju ovo društvo, za sagledavanje problema“, rekao je akademik Popović (Agencije – foto arhiva SANU).♦