ULIČNA GALERIJA U BEOGRADU: Unutrašnja igra, Vanje Seferović

ULIČNA GALERIJA U BEOGRADU: Unutrašnja igra, Vanje Seferović

29/08/2019 Off By BERB

 

U Uličnoj galeriji, sutra, 30.avgusta u 20 časova otvara se izložba Unutrašnja igra, umetnice Vanje Seferović

Izložbu “Inner Game” (Unutrašnja igra) čini devet radova, od kojih svaki predstavlja jedan od devet stadijuma razvojnog (ili) evolucionog ciklusa. Centralne figure su prelepe žene, onakve kakve se uglavnom viđaju u reklamama i na modnim pistama. Izmeštene iz takvog konteksta, a smeštene na bilborde Ulične galerije, one donose neke dublje poruke od reklamnih; one ništa ne kupuju niti prodaju, one samo stvaraju i savetuju – “Go For Your Dreams” (Kreni za svojim snovima) ili “Focus On The Bright Side” (Fokusiraj se na svetlu stranu).

Svaki od radova komunicira različitim simbolima, a za sve je zajednički motiv životinje – devet životinja kao devet metafora. Na platnu “Tears Are Teachers” (Suze su učiteljice) uši polarnog medveda su tu kao podsetnik na to da je hibernacija prirodna životna faza, i da je povlačenje nekada preko potrebno kako bismo sagledali šta smo naučili, čak i iz teških situacija. Radove je moguće tumačiti i kroz izraze lica ili položaje tela ženskih figura, gde one ili gledaju u prošlost, okrenute na levu stranu, u budućnost, okrenute ka desnoj, ili su stabilno i smireno okrenute ka posmatraču, prisutne u sadašnjosti, sa svim svojim čulima i mislima, otvorenih očiju – zenice su bele, kao aluzija na to da su junakinje u isto vreme zagledane i ka spolja i ka unutra. Svetle i vedre boje radova nose ne samo asocijacije, nego i vibracije; savremena nauka je otkrila da boje imaju moć da utiču čak i na ritam otkucaj srca. Tako roze boja umiruje i podstiče nežnost dok žuta boja budi, kao boja intelekta i fokusirane snage.

Ipak, u procesu „unutrašnje igre“, možda i više od linija i boja, komunicira praznina – ostavljena je sa namerom, jer sa namerom ni jedan od motiva nije u potpunosti završen i zatvoren. Jer kraj ciklusa uvek je ujedno i novi početak – život je konstantnan proces i stalna promena. Netaknuta, bela površina poziva posmatrača na dijalog, to je trenutak igre u kom je publika na potezu – igralište na kom se između ograničenja i pravila, na nivou pojedinca, odvija potraga za kreativnim rešenjima.

Devet različitih, a komplementarih poruka, umetnica pretvara u poziv – poziv da se fokusiramo na svetlu stranu, da probudimo intuiciju, maštovitost, nežnost i empatiju, kako bi smo živeli srećnijim životom i tu sreću delili sa svetom oko sebe.

Vanja Seferović je rođena u Beogradu 1989. godine. Osnovne studije iz Ilustracije i animacije završila je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2012. godine, dok je Master iz Vizualnih komunikacija završila u Londonu na Kingston univerzitetu 2014., gde je dobila i prestižnu D&AD nagradu. Bila je jedan od osnivača art i dizajn studija Shonski i Instituta za aplauz. Do sada je imala četiri samostalne i brojne grupne izložbe u zemlji i u inostranstvu(Press i foto UG).♦