KOSOVO ČEKA 6. OKTOBAR: Srbi, najverovatnije u više partija

KOSOVO ČEKA 6. OKTOBAR: Srbi, najverovatnije u više partija

29/08/2019 Off By BERB

SRPSKA zajednica na Kosovu i Metohiji na predstojećim parlamentarnim izborima birće za koga će da glasa. Pozivima Srpske liste o zajedničkom nastupu gotovo se niko od srpskih stranaka na Kosovu neće odazvati, tako da će na izborima učestvovati, najverovatnije, više partija sa srpskim predznakom.

Srpska lista je tokom vikenda pozvala na “jedinstvo, da svi pod jednom kapom složno, sledeći politiku Aleksandra Vučića izađu na izbore”.

Slobodan Petrović,(slika gore) predsednik Samostalne liberalne stranke (SLS) sa sedištem u Gračanici odgovorio je -“Taman posla”.

“Ono na šta oni pozivaju je jednoumlje, to nije jedinstvo. Predlažu da mi blanko prihvatimo ono što oni misle da je ispravno i opravdano”, izjavio je medijima Nenad Rašić, predsednik Progresivno-demokratske stranke (PDS) iz Gračanice.

I Rada Trajković iz Saveza za Srbiju na Kosovu reagovala je na poziv SL:
“Ta poruka više podseća na boljševizam nego na normalnu, demokratsku poruku. Pre bih kazala da je poruka totalitarnosti i nečega što potpuno ne dolazi u obzir”.

Srpska lista je saopštila da su dve osobe iz SLS, direktor stranke Miroslav Ristić i Mladen Stanković, pristupile toj listi, dok Petrović negira da se radi o ikakvom direktoru stranke, jer pozicija kao takva ne postoji, već samo o članu SLS.

Srpska lista u ponedeljak je dalje saopštila i da je opštinski odbor SLS iz Kamenice kolektivno pristupio toj listi.

Petrović objašnjava da se razgovori o zajedničkom nastupu vode između više pojedinaca i srpskih političkih partija. Nije želeo da ih imenuje.

“Svi oni koji imaju želju i volju i nameru da rade na jačanju kvaliteta života srpske zajednice, na opstanku, poboljšanju uslova života, bezbednosti, svi koji imaju to u svom programu su dobro došli”, kaže Slobodan Petrović

I Nenad Rašić iz PDS-a navodi da će na izbore sigurno izaći, a da još nije poznato da li će izaći sam ili u koaliciji sa ostalima.

Rašić predstavnicima Srpske liste poručuje i šta je jedinstvo.

“Jedinstvo je da različite grupacije, različiti pojedinci, formalne i neformalne grupe budu deo procesa izlaska na izbore. To je jedinstvo, draga gospodo, iz Srpske liste. Oni predlažu jednoumlje, a svedoci smo politike Srpske liste zadnjih nekoliko godina i mogu da kažem da položaj srpske zajednice nikad nije bio gori. Ništa programski nije urađeno, deset odsto je manje učenika u školama, apatija je totalna, nezainteresovanost mladih da učestvuju u sistemu, jer jednostavno režim nameće jednoumlje, a svi koji nisu u skladu sa tim su državni neprijatelji”, kaže Rašić za RSE.

Rada Trajković, koja je u maju na Gazimestanu na Kosovu prisustvovala formiranju “Saveza za Srbiju za Kosovo i Metohiju”, u izjavi za RSE kaže da Srbi treba da izađu na predstojeće izbore, iako je moguće da se opozicija u Srbiji može protiviti tome.

“Za nas je vrlo važno da se pojavimo, iako imamo ograničene mogućnosti i ograničene resurse, da pokušamo da nekako tri nivoa vlasti koje Vučić ima nad kosovskim Srbima da umanjimo”, kaže ona, aludirajući na lokalni i centralni nivo na Kosovu.

Ksenija Božović iz građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda – Oliver Ivanović” kaže da ova partija još nije odlučila da li će da izađe na izbore, ali dodaje da je otvorena za razgovore sa svima.

“Razgovaramo skoro sa svima, osim toga još uvek nemamo nikakav poziv što se tiče Srpske liste. Na terenu se ništa nije promenilo, niti izborni zakon niti bilo šta u odnosu na prethodna dva procesa. S obzirom na to da smo imali puno neprijatnosti, nelagodnosti, čak i prateća ubistva koja još uvek nisu razjašnjena, veoma oprezno ćemo donositi odluku što se tiče izlaska na izbore”, otkriva Božovićeva.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je na konferenciji za novinare u Severnoj Mitrovici izjavio da na predstojećim izborima “nema mesta srpskom nejedinstvu” i da “svi zajedno, složno i jedinstveno možemo ići dalje i možemo se izboriti za opstanak i ostanak srpskog naroda na ovim prostorima. Naravno, uvek uz svoju državu i sledeći politiku našeg predsednika Aleksandra Vučića”, dodao je Rakić.

Skupština Kosova raspuštena je 22. avgusta, mesec dana nakon ostavke Ramuša Haradinaja na premijersku poziciju. Predsednik Kosova Hašim Tači raspisao je prevremene parlamentarne izbore za 6. oktobar (Agencije – foto Gračanica onlajn).♦