PRIZNANJE ŠVAJCARSKE: Mali Zvornik prva opština!

PRIZNANJE ŠVAJCARSKE: Mali Zvornik prva opština!

28/08/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

DANAS su na svečanosti u Skupštini Beograda rukovodioci pet srpskih opština primili novčane nagrade za povećanje naplaćenog poreza na imovinu.

Najbolji, Mali Zvornik, dobio je 400.000 franaka, dugi, Gornji Milanovac-300.000 franaka, treći, Apatin- 150.000 franaka i četvrta, Ljubovija- 100.000 franaka.
Program švajcarske Vlade Reforma poreza na imovinu, sproveden je zajedno s srpskim Ministarstvom

za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvom finansija i Stalnom konferencijom gradova i opština. Kako bi popisali sve nekretnine koje su bile van evidencije u 44 opštine u celoj Srbiji, angažovano je 325 popisivača.Pokazalo se da veliki broj lokalnih samouprava ima problem s podacima o vlasništvu, neažurnim podacima i netačnim adresama.Kako je porez na imovinu najznačajniji sopstveni prihod svake opštine i ostaje u lokalnom budžetu, ova je akcija bila svima korisna.Baze lokalnih poreskih administracija uvećane su za više od 100 hiljada nepokretnosti i to se odnosi samo na kuće i stanove, bez zemljišta, garaža i drugih objekata.

Ministar za državnu upravu, Branko Ružić rekao je da su opštine pretprošle godine naplatile 45 milijardi dinara poreza, a već prošle godine 50 milijardi.

Novac koje su primile od Švajcarske, nagrađene opštine će potrošiti uglavnom za rešavanje najbolnijih pitanja- nezbrinutu decu, socijalno ugrožene, predškolske ustanove i dečja igrališta(Foto Drina – reka-com).♦