POŠTA SRBIJE: Žuta čaplja kandidt za za najlepšu poštansku marku u Evropi

POŠTA SRBIJE: Žuta čaplja kandidt za za najlepšu poštansku marku u Evropi

28/08/2019 Off By BERB

 

POŠTANSKA markica “Pošta Srbije”, na kojoj je slika žute čaplje, nadmetaće se ove godine u konkurenciji od 49 zemalja za najlepšu poštansku marku u Evropi.

Srbija na ovim takmičenjima učestvuje od 2002. godine, a tema ovogodišnjeg nadmetanja za najlepšu prigodnu poštansku marku emisije EVROPA, koje organizuje Asocijacija javnih poštanskih operatora PostEvropa, su ptice, a žuta čaplja je, kažu u “Pošti Srbije”, odabrana zbog svoje neobičnosti.

Direktorka Radne jedinice “Srbijamarka” u Pošti Srbije Marina Kalezić kaže da su se opredelili da na takmičenje pošalju žutu čaplju kao našu pticu zato što ima neku mistiku u koloritu, jako je neobična i veoma se razlikuje od svih ostalih maraka koje smo videli da su objavljene za onlajn takmičenje.

Podsetila je da je Srbija od početka održavanja takmičenja jedanput osvojila prvu nagradu na onlajn takmičenju, u kome se za pobednika glasa putem interneta, tako što se klikne na odabranu markicu među ponuđenim.

To je, bilo 2014. godine kada je Pošta Srbije izdala dve prigodne poštanske marke za emisiju EVROPA pod nazivom “Nacionalni muzički instrumenti” – sa motivima svirale i gajdi.

Marka sa motivom gajdi dobila je najviše glasova, a autor likovnog rešenja za tu marku je Nadežda Skočajić, akademski grafičar i jedna od kreatora poštanskih maraka i vrednosnica Pošte Srbije.

Onlajn glasanje ove godine počelo je devetog maja, sprovodi po principu „jedan klik jedan glas“ na sajtu PostEvrope i traje do devetog septembra, a proglašenje najlepše markice održaće se na engleskom ostrvu Džerzi od 10. do 11. oktobra, kada zaseda plenarna skupština PostEvrope(Foto Pošte Srbije).♦