22. avgust

22. avgust

22/08/2019 Off By BERB

1925. – Rođen Milivoj Jugin, vazduhoplovni inženjer, novinar i publicista, generalni sekretar Saveza astronautičkih i raketnih organizacija  Jugoslavije, član Međunarodne akademije za astronautiku(Foto VN)

1485. U bici s trupama Henrija VII kod Bosvorta poginuo engleski kralj iz dinastije Jork Ricard III. Time je okoncan “Rat dve ruze”, a Henri VII postao prvi kralj dinastije Tjudor.

1567. Spanski vojvoda od Albe Fernando Alvares de Toledo poceo, kao vojni namesnik Holandije, vladavinu poznatu kao “Albin teror”, cime je rasplamsao oslobodilacki rat, okoncan oslobadjanjem od Spanije i potom osnivanjem Holandije.

1642. U Engleskoj poceo gradjanski rat pristalica krune i Parlamenta, posle izjave kralja Carlsa I Stjuarta da su clanovi Parlamenta izdajnici. Rat okoncan 1645. porazom kralja, koji je na osnovu presude revolucionarnog suda pogubljen 1649.

1854. Rodjen Milan Obrenovic, srpski knez i kralj. Za vreme njegove vladavine Srbija stekla medjunarodno priznanje. U spoljnoj politici oslanjao se na Austro-Ugarsku s kojom je sklopio Tajnu konvenciju 1881. Zapamcen kao autokrata, a za njegovu licnost vezani brojni skandali po evropskim prestonicama koje je posecivao.

1859. Zbog ratnih neuspeha, finansijskog sloma i policijskog nasilja u svim krajevima Habsburske monarhije car Franc Jozef smenio svemocnog ministra unutrasnjih poslova Aleksandra Baha, poznatog po sprovodjenju apsolutisticke i centralisticke politike.

1862. Rođen francuski kompozitor Klod Debisi, tvorac muzickog impresionizma i jedan od utemeljivaca moderne muzike.

1864. Potpisana Zenevska konvencija o zastiti ranjenika za vreme trajanja ratnih dejstava, koja je bila uvod u osnivanje Medjunarodnog crvenog krsta.

1883. U Parizu umro ruski pisac Ivan Sergejevic Turgenjev, jedan od prvih ruskih pisaca cija su dela prodrla na Zapad. Za zivota uzivao mnogo veci ugled u francuskim, nego u ruskim knjizevnim krugovima.

1902. – Rođena Leni fon Rifenštal, nemačka filmska glumica, igračica, režiser i fotoreporter

1904. Rođen kineski drzavnik Deng Sisijan, poznat kao Deng Sjaoping, pokretac privrednih reformi i ekonomskog uspona Kine krajem 20. veka. Na celu Kine bio od 1978, povukao se 1990, zadrzavsi presudan uticaj na kinesku politiku do smrti u januaru 1997.

1910. Japan anektirao Koreju nakon 5 godina protektorata nad tom zemljom.

1911. – Iz pariskog Luvra ukradena Leonardova “Mona Liza”, vraćena 1913. godine

1914. Austro-Ugarska u Prvom svetskom ratu objavila rat Belgiji.

1925. – Rođen Milivoj Jugin, vazduhoplovni inženjer, novinar i publicista, generalni sekretar Saveza astronautičkih i raketnih organizacija
Jugoslavije, član Međunarodne akademije za astronautiku

1936. – Rođen Dobrica Erić, književnik

1941. Nemacke trupe u Drugom svetskom ratu pocele opsadu Lenjingrada, koja je okoncana u februaru 1944. Tokom opsade poginulo ili umrlo od gladi 620.000 stanovnika Lenjingrada.

1942. Umro ruski baletski igrac, koreograf i pedagog Mihail Mihajlovic Fokin, koji je novim izrazom znacajno uticao na reformu klasicnog baleta u 20. veku.

1942. – Rođena Mira Adanja Polak, novinar i urednik Televizije Srbije

1958. Umro francuski pisac Roze Marten di Gar, dobitnik Nobelove nagrade za knjizevnost 1937.

1971. Predsednika Bolivije, generala Huana Hosea Toresa Gonsalesa, u vojnom udaru oborio pukovnik Ugo Banser Suares.

1971. – Rođen Vojin Ćetković, pozorišni, filmski i TV glumac

1978. Umro predsednik Kenije Dzomo Kenijata, jedan od najistaknutijih africkih boraca protiv kolonijalizma, predsednik Kenijskog africkog saveza koji je 1963. izborio nezavisnost zemlje od Velike Britanije, zatim premijer, a od 1964. sef drzave.

1991. Predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbacov ukinuo vanredno stanje i smenio clanove pucistickog komiteta. Ministar unutrasnjih poslova Boris Pugo izvrsio samoubistvo. Predsednik Rusije Boris Jeljcin dobio dopunska punomocja od vanredne sednice Vrhovnog Sovjeta Ruske Federacije.

1991. Posto je 25. juna Hrvatska proglasila nezavisnost od jugoslovenske federacije, predsednik Hrvatske Franjo Tudjman uputio zahtev Predsednistvu SFRJ da se JNA povuce u kasarne najkasnije do 31. avgusta.

1995. Parlament Etiopije izabrao Negasa Gidadu za sefa drzave pod novim imenom Savezna Demokratska Republika Etiopija.

1996. Konferencija 61 drzave u Zenevi o razoruzanju okoncana neuspesno posto je Indija blokirala sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba.

2001. Umro britanski astronom i matematicar Fred Hojl, jedan od najvecih naucnika 20. veka. S Tomasom Goldom i Hermanom Bandijem postavio teoriju o konstantnoj gustoci svemira. Pored naucnih dela namenjenih popularizaciji astronomije, pisao je i romane naucne fantastike.♦