KOSOVO; Raspuštena Skupšina – izbori na jesen!

KOSOVO; Raspuštena Skupšina – izbori na jesen!

22/08/2019 Off By BERB

Mesec dana posle ostavke kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja, Kosovska skupština izglasala je predlog za raspuštanje šestog saziva ove skupštine. Predlog je usvojen sa 89 glasova „Za“, dva glasa protiv i jednim uzdržanim glasom. Kosovska javnost sada očekuje da Hašim Tači postupi po ustavnim obavezama i raspiše sedme vanredne parlamentarne izbore na Kosovu.

 

Srpska lista nije prisustvovala današnjoj sednici.

U kratkoj debati koja je prethodila glasanju o drugoj tački dnevnog reda, odnosno predlogu za raspuštanje kosovske skupštine, šef poslaničke grupe LDK poručio je da će vlada PAN otići u istoriju kao najobimnija, ali i kao vlada čiji su zvaničnici suočeni sa optužnicama. Naveo je i da je ova vlada, ali i predsednik pokušala da vodi neustavan dijalog sa Srbijom, i da politički konsenzus oko dijaloga nikada nije postignut.

Problema je bilo i u spoljnoj politici, podsetio je Hoti, ukazavši na to da građani Kosova i dalje nemaju viznu liberalizaciju, a da Kosovska policija nije deo međunarodne organizacije INTERPOL.

Prema spekulacijama u medijima, od tri datuma kada je zakonski moguće da se zakažu izbori (22. septembar, 29. septembar ili 6. oktobar) kosovski predsednik je već odabrao poslednji(Press i foto Agencije).♦