KOSOVSKI ANALITIČARI O SUSRETU VUČIĆA I POMPEA: Ako ne bude dogovora biće “uzmi ili ostavi”

KOSOVSKI ANALITIČARI O SUSRETU VUČIĆA I POMPEA: Ako ne bude dogovora biće “uzmi ili ostavi”

21/08/2019 Off By BERB

Nakon susreta Aleksandra Vučića i Majka Pompea, na Kosovu ne isključuju mogućnost da dolazi do približavanja stavova između Beograda i Vašingtona.

Neki od analitičara smatraju i da bi ako se Kosovo i Srbija ne dogovore, SAD bi mogle da ponude rešenje, po principu, “uzmi ili ostavi”.

Beljulj Bećaj kaže da ne isključuje mogućnost da dolazi do približavanja stavova između Beograda i Vašingtona ali i upozorava na posljedice.

“Ali ukoliko se Vašington i Beograd saglase sa podelom onda verujem da će Srbi sa juga Kosova, postati kolateralna šteta mogućeg približavnja. Dok će, u ne dalekoj perspektivi, oživeti tendencije nacionalne homogenizacije sa hegemonističkim namerama”, kaže Bećaj za Kosovo Online.

Osvrćući se na susret Vučića i Pompea, Bećaj kaže da je za Amerikance prevashodno neophodono da shvate koliko realno stanje odudara od proklamovane spremnosti za “sporazumom”.

“Po mom sudu, razvojem kasnijih dogašaja, oni su shvatili da su neobjektivno informisani, jer su informisani na osnovu samo želja oba predsednika o podeli, dok se relevantne činjenice nisu poklopile sa objektivnom slikom. Zato, mislim da je cilj susreta realna identifikacija stanja”, ocjenjuje Bećaj.

Analitičar Imer Mushkolaj kaže za Kosovo Online da su SAD zainteresovane da se što pre postigne sporazum ali da to ne znači da će biti nametnutog rešenja.

“Sve zavisi od volje dve strane da se što pre dogovore. Dijalog podrazumjeva kompromis, tako da nijedna strana neće postići sve što želi. Ali, ako nema volje i saglasnost oko važnih tema i oko konačnog sporazuma, onda SAD mogu i da predlože neko rješenje u stilu “take or leave it” (uzmi ili ostavi),”- ocjenjuje Mushkolaj (Kosovo Online).♦