MIRKO ŠAROVIĆ: Sporazum Dodik, Izetbegović, Čović je trasiranje puta u NATO

MIRKO ŠAROVIĆ: Sporazum Dodik, Izetbegović, Čović je trasiranje puta u NATO

10/08/2019 Off By BERB

 

“Aleksandar Vučić uputio nam je jasnu poruku, potvrdivši još jednom opredeljenje da Srbija neće u NATO”, izjavio je BiH medijima lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović.

“Mislim da je najvažnije to što je predsjednik Vučić rekao da Srbija neće u NATO. To je, prema mom mišljenju, ključna rečenica, a sve ostalo je manje važno. Ako Srbija neće u NATO, onda smo mi u Republici Srpskoj načisto. Mi imamo rezuluciju Narodne skupštine, koja je potpuno precizna i jasna i koja kaže da mi pratimo put Srbije kada je riječ o NATO-u. Mislim da je to jedna od najvažnijih stavki u rezoluciji koju je usvojio naš parlament. Mi u Republici Srpskoj moramo budemo načisto sami sa sobom, idemo li u NATO ili ne idemo, kršimo li ili ne kršimo rezoluciju Skupštine Srpske”, rekao je Šarović gostujući u “Dnevniku 2” BN televizije.

Šarović smatra da je sporazumom Izetbegovića, Dodika i Čovića Republici Srpskoj i BiH trasiran put u NATO.

“Prema onome kako mi tumačimo ovaj sporazum, to je trasiranje puta Republici Srpskoj u NATO, odnosno direktno kršenje odluka Narodne skupštine Republike Srpske. Nismo mi insistirali na rezoluciji Skupštine Srpske, na tome je insistirao Dodik i SNSD, a mi smo je podržali. Jednostavno su željeli da “zacementiraju” pitanje oko NATO integracija. Prema našem mišljenju, ne može se tako krupna stvar tako jeftino dati zarad ulaska u izvršnu vlast u BiH. To je neprihvatljivo. NATO nije pitanje učlanjenja u neki ferijalni savez, to je toliko krupno pitanje važno koliko i naš pristanak na Dejtonski mirovni sporazum. Pitanje NATO-a nije samo pitanje za jednog čovjeka, nije ni pitanje za dvije stranke, SNSD i SDS, to je pitanje o kojem, vjerovatno u jednom trenutku, treba da se opredijeli cijeli narod u Republici Srpskoj. U Federaciji BiH su se već opredijelili i oni to ne kriju. Mislim da niko nema pravo tim pitanjem da se igra”, rekao Šarović BN TV(Agencije – foto BNTV).♦