DRŽAVLJANSTVO SRBIJE: Počasni konzulat Tajlanda “zatečen”

DRŽAVLJANSTVO SRBIJE: Počasni konzulat Tajlanda “zatečen”

10/08/2019 Off By BERB

Počasni konzulat kraljevine Tajland u Beogradu saopštio je da je zatečen odlukom Srbije da dodeli državljanstvo bivšoj premijerki Jingluk Šinavatri, a tajlandsko ministarstvo se još nije oglasilo tim povodom.

“Zatečeni smo ovom situacijom i čekamo adekvatnu povratnu informaciju iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije”, navodi se u odgovoru koji je za Radio Slobodna Evropa (RSE) stigao iz Počasnog konzulata Kraljevine Tajland u Beogradu.

RSE se za komentar obratio i Ministarstvu spoljnih poslova Tajlanda, ali do sada odgovor nije stigao.

Bivša premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra, koja je u svojoj zemlji osuđena na pet godina zatvora, zbog čega je u bekstvu, od nedavno je državljanka Srbije, pišu mediji.

Rešenje o prijemu u državljanstvo potpisala je predsednica vlade Srbije Ana Brnabić 27. juna, a objavljeno je u Službenom glasniku od 28. juna.

Bivša premijerka Tajlanda je primljena u srpsko državljanstvo “na osnovu člana 19, stav 1. i 3, Zakona o državljanstvu”, koji predviđa prijem u državljanstvo u slučajevima kada to “predstavlja interes za Republiku Srbiju”.

Njen brat, Taksin Šinavatra, državljanin je Crne Gore od 2009. kada je dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije.

Pošto je zbačen 2006. sa mjesta premijera, Taksin je pobjegao sa Tajlanda kako ne bi išao u zatvor zbog korupcije i od tada živi u inostranstvu.(Foto Rojters)♦