11. avgust

11. avgust

11/08/2019 Off By BERB

 

1934. – Rođen Danilo – Bata Stojković, pozorišni, filmski i TV glumac (foto film)

1456. Umro ugarski vojskovođa Janoš Hunjadi. Kao erdeljski vojvoda uspešno ratovao protiv Turaka, a 1456. doprineo razbijanju turske opsade Beograda. Neposredno posle toga umro od kuge u Zemunu. U srpskim narodnim pesmama spominje se kao Sibinjanin Janko.

1707. Švedska i Pruska potpisale sporazum “Večna alijansa” kojim su se obavezale na međusobnu vojnu pomoć u slučaju napada treće zemlje.
1712. Ugovorom u Argauu, kojim je garantovana dominacija protestantskih nad rimokatoličkim kantonima, okončan građanski rat u Švajcarskoj.
Možda vas zanima

1858. Rođen holandski lekar Kristijan Ajkman, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1929, pronalazač uzroka bolesti beri-beri. Nobelovu nagradu dobio za otkriće vitamina B.

1863. Uspostavljen protektorat Francuske u Kambodži.

1919. Umro američki industrijalac škotskog porekla Endru Karnegi, koji je veliko bogatstvo uložio u dobrotvorne svrhe, najčešće u osnivanje javnih biblioteka u SAD i Velikoj Britaniji. Karnegijeva zadužbina 1926. sa 100.000 dolara pomogla izgradnju Univerzitetske biblioteke u Beogradu.

1934. – Rođen Danilo – Bata Stojković, pozorišni, filmski i TV glumac

1935. U Nemačkoj počele masovne demonstracije nacista protiv Jevreja.

1935. – Rođen Vladimir Veličković, slikar, akademik, nosilac francuskog Ordena viteza Legije časti

1946. – Rođen Milan – Lane Gutović, pozorišni, filmski i TV glumac, predsednik Saveza dramskih umetnika Srbije

1952. Princ Husein proglašen za kralja Jordana pošto je, zbog senilnosti, sa prestola svrgnut njegov otac Talal.

1954. Formalnim proglašnjem mirovnog sporazuma u Indokini okončan rat koji su više od sedam godina protiv francuske kolonijalne vlasti vodili Vijetnam, Laos i Kambodža. Francuska i SAD su potom, u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, vetom sprečile prijem Severnog i Južnog Vijetnama u UN.

1956. U automobilskoj nesreći poginuo američki slikar Džekson Polok, začetnik i najistaknutiji predstavnik apstraktnog eksresionizma.

1960. Afrička država Čad stekla nezavisnost od Francuske.

1966. Sporazumom potpisanim u Džakarti okončana trogodišnja neprijateljstva Indonezije i Malezije.

1969. Predsednik Zambije Kenet Kaunda nacionalizovao rudnike bakra, ključnu privrednu delatnost, koja je donosila više od 50 odsto nacionalnih prihoda.

1975. – Umro Dušan Skovran, dirigent i muzički pisac, osnivač Beogradskog gudačkog orkestra

1977. – Umro Joža Rutić, pozorišni, filmski i TV glumac i reditelj

1990. Partija Slobodnih demokrata zapadnonemačkog ministra inostranih poslova Hansa Ditriha Genšera ujedinila se sa istočnonemačkim liberalima, formirajući prvu pan-nemačku političku partiju od podele Nemačke posle Drugog svetskog rata.

1996. – Umrla Vangelija Dimitrova-Vanga, bugarska proročica

1996. Umro češki dirigent i kompozitor Rafael Jeronim Kubelik, koji je s 20 godina, 1934, debitovao kao dirigent Češke filharmonije. Otišao u izbeglištvo kada su komunisti došli na vlast 1948, a u domovinu se vratio 1990. da bi dirigovao koncertom kojim je otvoren Praški prolećni muzički festival.

1999. Potpuno pomračenje sunca zahvatilo delove Evrope, Bliskog istoka i Azije. Totalno pomračenje sunca moglo biti praćeno i u Jugoslaviji.

2000. Banka Japana prvi put za poslednjih 10 godina podigla kamate i time bez presedana odbila Vladin zahtev da to povećanje odloži.

2000. Mađarski zatvorenik iz Drugog svetskog rata, koji je bio zatvoren u ruskoj psihijatrijskoj bolnici i zaboravljen 50 godina, vratio se u domovinu.

2002. Katolički nadbiskup Emanuel Milingo od Zambije, koji se u maju venčao s Marijom Sung u Crkvi ujedinjenja, pristao da poništi brak posle upozorenja Vatikana da će biti ekskomuniciran iz katoličke crkve.

2008. – Umro Vlastimir Gavrik, scenograf, osnivač i predsednik Jugoslovenske akademije filmske umetnosti i nauke, član Udruženja filmskih umetnika Srbije, dobitnik “Oskar”-a

2011. – Umro Milutin Mišić, novinar, dramaturg, pozorišni kritičar, umetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta, urednik lista “Borba”

2014. – Umro Vladimir Beara, fudbalski golman i trener, reprezentativac

2016. – Umro Ljubomir Ljuba Popović, slikar, član Grupe “Mediala”, osnivač Moderne galerije u Valjevu, akademik ♦