3. avgust

3. avgust

03/08/2019 Off By BERB

 

2008 – Umro je ruski pisac, nobelovac i jedan od najpoznatijih sovjetskih disidenata Aleksandar Solženjicin


216. p.n.e. – Kartaginski vojskovođa Hanibal je u Drugom punskom ratu kod Kane, u jugoistočnoj Italiji, naneo najteži poraz Rimljanima u istoriji Rimskog carstva. Rim je zahvatila panika, zapamćena po izreci “Hanibal ante portas” (Hanibal pred vratima).

1347 – Engleski kralj Edvard III zauzeo je u Stogodišnjem ratu francuski grad Kale, koji je ostao pod engleskom vlašću do 1558.

1460 – Škotskog kralja Džejmsa II, koga su savremenici nazivali “Džejms gnevnog lica”, ubili su Englezi tokom opsade zamka Roksburg.

1492 – Španski moreplovac Kristofer Kolumbo isplovio je na brodu “Santa Marija” iz španske luke Palos de la Frontera na prvo putovanje prema zapadu na kojem je otkrio Ameriku.

1571 – Turci su, nakon jedanaestomesečne opsade, zauzeli grad Famagustu na Kipru i izvršili masakr stanovništva.

1675 – Francuzi su pobedili holandsku i špansku flotu kod Palerma i zauzeli Siciliju.

1770 – Rođen je Fridrih Vilijem III, pruski kralj od 1797. do 1840. Izgubivši rat sa Napoleonovom vojskom bio je prisiljen, Tilzitskim mirom (1807), da Napoleonu preda gotovo pola države. Jedan je od potpisnika saveza Sveta alijansa koji su, posle Napoleonovog pada, sklopile Rusija, Pruska i Austrija.

1778 – U Milanu je otvorena operska kuća Skala delo arhitekte Đuzepea Pjermarinija.

1858 – Engleski istraživač Džon Spik otkrio je jezero Viktorija, izvorište reke Nil.

1872 – Rođen je Hakon VII, norveški kralj od 1905. Do smrti 1957. Odbijanjem da abdicira podstakao je svoj narod da organizuju pokret otpora nemačkoj okupaciji u Drugom svetskom ratu.

1881 – Britanske trupe okupirale su egipatski grad Suec, što je Velikoj Britaniji omogućilo da 1883. postane vlasnik čitave zone Sueckog kanala.

1884 – Završen je železnički most u Beogradu na reci Savi, a narednog meseca puštena je u saobraćaj pruga Zemun-Beograd. Most je razaran u oba svetska rata i potom obnavljan.

1903. – Rođen Dušan Baranin, književnik

1903 – Rođen je tunižanski državnik Habib Ben Ali Burgiba, vođa borbe za nezavisnost i prvi predsednik Tunisa od 1957. Za doživotnog predsednika proglašen je 1975, ali je u državnom udaru 1987. zbačen s vlasti.

1904 – Britanci su napali Tibet i zauzeli glavni grad Lasu, a verski vođa dalaj lama je pobegao u Urgu (Ulan Bator).

1904 – Sa Volujice, brda iznad Bara, prvi put su emitovani radio talasi na Balkanskom poluostrvu. Puštanju u rad radio-telegrafske stanice prisustvovalo je više hiljada gostiju i zvanica iz cele Crne Gore, među kojima su bili knjaz Nikola i Guljelmo Markoni, jedan od pronalazača bežične telegrafije.

1914 – Nemačka je objavila rat Francuskoj, Belgija je odbacila zahtev Nemačke da njene trupe uđu u tu zemlju, a Velika Britanija je upozorila Nemačku da bi invazija na Belgiju značila opšti rat u Evropi.

1924 – Umro je engleski pisac poljskog porekla Džozef Konrad, autor pomorskih priča i romana (“Lord Džim”, “Nostromo”, “Srce tame”, “Tajfun”).

1928. – Umro Jovan Avakumović, pravnik, advokat i političar, upravnik grada Beograda, predsednik vlade i ministar inostranih dela, akademik

1936 – Američki atletičar Džesi Ovens je skokom u dalj 8,06 metara osvojio prvu od četiri zlatne medalje na Olimijskim igrama u Berlinu.

1940 – Litvanija je formalno postala deo SSSR pod nazivom Litvanska Sovjetska Socijalistička Republika.

1954 – Umrla je Gabrijel Kolet, jedna od najpopularnijih francuskih književnica 1940-tih godina. Bila je član Akademije Gonkur i Belgijske kraljevske akademije, a 1953. postala je oficir Legije časti.

1956. – Rođen Nebojša Bradić, pozorišni reditelj, direktor Narodnog pozorišta u Kruševcu, upravnik Ateljea 212 i Beogradskog dramskog pozorišta, ministar kulture, glavni urednik Kulturno-umetničkog programa Televizije Srbije

1958 – Američka atomska podmornica “Nautilus” je pod komandom Vilijama Andersona prva prošla ispod ledenog pokrivača Severnog pola.

1971. – Rođen Zlatibor Lončar, hirurg, direktor Urgentnog centra i pomoćnik direktora Kliničkog centra Srbije, ministar zdravlja

1977 – Umro je kiparski arhiepiskop Makarios, vođa pokreta za nezavisnost od Velike Britanije i prvi predsednik Kipra od 1960. Do smrti. Bio je i jedan od istaknutih lidera pokreta nesvrstanih zemalja.

1994. – Savezna Republika Jugoslavija uvela sankcije Republici Srpskoj i uspostavila blokadu na Drini

1996 – UN su saopštile da je vojska plemena Tutsi u Burundiju pobila hiljade civila plemena Hutu u seriji pokolja izvršenih između aprila i jula.

2001 – U Beogradu je ubijen bivši pripadnik Službe državne bezbednosti Momir Gavrilović, što je dovelo do najteže političke krize u Demokratskoj opoziciji Srbije od njenog dolaska na vlast u oktobru 2000, kada je na izborima srušila desetogodišnji režim Slobodana Miloševića.

2002 – Predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić primio je u Pragu (Češka) nagradu Fondacije Vaclav Polak za doprinos razvoju demokratije u Srbiji.

2008 – Umro je ruski pisac, nobelovac i jedan od najpoznatijih sovjetskih disidenata Aleksandar Solženjicin. Zbog kritika Staljina i njegovog režima u svojim delima u kojima je pisao o zatvorima za sovjetske građane, gulazima, u bivšem Sovjetskom Savezu, 1974. mu je oduzeto državljanstvo, nakon četa je proteran iz zemlje. U Rusiju se vratio dvadeset godina kasnije, posle raspada ŠSR. Najpoznatija su mu dela “Arhipelag GULAG”, “Prvi krug”, “Jedan danu u životu Ivana Denisoviča”, “Odeljenje za rak”, “Crveni točak” i “200 godina zajedno”.

2017. – Umro Dejan Miladinović, pozorišni reditelj, umetnički direktor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Opere “Madlenianum”, profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu♦