ADA: Deseti Međunarodni festival joge

ADA: Deseti Međunarodni festival joge

02/08/2019 Off By BERB

 

Vera Milićević /JSS/

U organizaciji Joga saveza Srbije, 10. i 11. avgusta održaće se jubilarni Deseti Međunarodni festival joge – 2019.

I ove godine festival joge održava se na beogradskoj Adi na podijumu sa tribinama (ispred restorana Jezero).

Festival okuplja i predstavlja različite škole joge iz čitavog sveta. Na ovogodišnjem u učestvovaće Joga klubovi iz 42 grada Srbije, a očekuju se i gosti i učesnici iz inostranstva. Joga klubovi će u programu predstaviti različite stilove kao što su: Art joga Similiris, Joga za zdravo starenje, Joga za zaposlene, Joga za decu, Joga u pripremi trudnica za porođaj, Joga hormonalne ravnoteže, Joga za muškarce…

Svečano otvaranje 10. Međunarodnog festivala joge – Srbija 2019. održaće se u subotu 10. avgusta sa početkom u 18 časova. Otvoriće ga studenati Međunarodne joga akademije iz Beograda joga performansom, kojem će se pridružiti učesnici i posetioci festivala. Ulaz na festival joge je slobodan.

Pomenimo da je joga je sve popularnija i sve više prisutna u našoj svakodnevici, jer pomaže očuvanju i poboljšanju psiho-fizičkog zdravlja. Joga preporučuje svakodnevnu negu telesnog zdravlja joga asanama (položajima), tehnikama disanja (pranajama), tehnikama koncentracije, tehnikama relaksacije, ali i negu u drugim oblastima života. Joga afirmiše usvajanje zdravog životnog stila tj. negovanje i oplemenjivanje emotivne, intelektualne i socijalne dimenzije života.

Joga je disciplina samorazvoja. Pronalazi primenu u svim oblastima svakodnevice. Danas su tehnike joge prisutne u psihoterapeutskim metodama. Koriste se i kao sredstvo za postizanje vrhunskih rezultata u sportu i umetnosti. Značaj praktikovanja joge sve više se ogleda i u rezultatima koji se postižu u radu sa decom sa posebnim potrebama i osobama trećeg doba. Joga podstiče fizičko zdravlje, normalizuje aktivnosti fizioloških sistema, pomaže u uspostavljanju emocionalne ravnoteže. Joga podstiče kreativno izražavanje, jača stvaranje oslonca u sebi, usmeravajući pojedinca ka otkrivanju unutrašnjih potencijala koji ga povezuju sa smislom.

U Srbiji je joga praksa obuhvaćena zakonskim propisima o sportu, ali i u zakonskim aktima koji je opredeljuju kao pomoćnu zdravstvenu metodu.

Joga savez Srbije je nadležni nacionalni savez za oblast joge u Republici Srbiji. Osnovan je sa ciljem podizanja kvaliteta joga prakse. Redovan je član Sportskog saveza Srbije, Evropske i Svetske Joga Federacije.

Program edukacije joga instruktora Joga savez Srbije je akreditovao u nadležnom ministarstvu Republike Srbije i akreditacionom telu Evropske joga federacije.

Joga savez Srbije teži da obezbedi na najvišem akademskom nivou verifikaciju doprinosa praktikovanja joge, da predstavi jogu kao disciplinu koja oplemenjuje životnu svakodnevicu i sve sfere života.

Joga savez Srbije pre deset godine pokrenuo je Međunarodni festival joge i rad Međunarodne joga akademije sa sedištem u Beogradu, osnivao Međunarodno društvo za naučna interdisciplinarna istraživanja u oblasti joge i Međunarodni naučni časopis o jogi Smisao.

Akcija besplatnih časova joge pod nazivom „Vežbajte jogu sa nama” već jedanaest godina za redom održava se u 42 grada Srbije. Svake godine od maja do septembra sertifikovani instruktori Joga saveza Srbije vode besplatne časove joge u prirodi za svoje sugrađane. Joga performansi pod nazivom ”Učini dobro-nagradi sebe” kao vid kulturne animacije, održavaju se već šest godina na ključnim lokacijama Beograda i Novog Sada. Ove godine Beogradski festival Art joge proslavio je petogodišnjicu svog postojanja.

Joga savez Srbije 2013. godine dobija od Joga federacije Evrope priznanje za kvalitet Programa obuke instruktora joge koji se sprovodi pri Međunarodnoj joga akademiji uz stručno vođstvo prof. dr Predraga K. Nikića.

Profesor dr Predrag K. Nikić, počasni predsednik Joga saveza Srbije, 2016. godine odlikovan je od strane Vlade Indije jednim od najviših indijskih civilnih odlikovanja – Padma Shri, za međunarodni doprinos u oblasti joge. Odlikovanje je lično uručio predsednik Indije Pranab Kumar Mukherđi, uz prisustvo predsednika Vlade Indije Narendre Modi, ministara, diplomatskog kora i uvaženih gostiju.♦