BEOGRAD -TRG REPUBLIKE: Vučić potvrdio – 1. septembar – kraj radova!

BEOGRAD -TRG REPUBLIKE: Vučić potvrdio – 1. septembar – kraj radova!

03/08/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas radove na Trgu Republike. Sa njim su bili i rukovodioi Beograda i izvođači radova.

Goran Vesić je najavio puštanje saobraćaja na Trgu 1 septembra i okončanje svih radova u roku. Već trećeg septembra na Trgu treba da se održi svečana predstava Narodnog pozorišta.

Zanimljivo je da se i opozicionim liderima trg sada dopada, pa predsednik Starog Grada, Marko Bastać više ne dolazi sa svojim da lomi stubove.
Novinari su za Predsednika imali bezbroj pitanja, najviše o Oluji, izborima na Kosovu i našoj opoziciji. Na molbu da prokomentariše odluku Kolinde Grabar Kitarović da Oluju proslavi pevajući s Tomsonom, Vučić kaže da je taj datum za nas povod za tugu, a da Kolinda može da peva:

– Treba postaviti pitanje Evropi gde je iz Hrvatske nestalo pola miliona Srba. Pogledi Hrvatske i Srbije na te događaje se razlikuju. Naš je zadatak da taj datum nikada ne zaboravimo. Da se ne stidimo naših suza, da poštujemo i srpske žrtve. Mi ćemo sutra u porti manastira Krušedol po peti put, zajedno sa Republikom Srpskom obeležiti godišnjicu Oluje. Pozivam sve naše ljude, a naroćito Krajičnike da dođu i odaju počast nastradalima. Ponosan sam na Krajišnike koji su izbegli u Srbiju, jer su hrabri, vredni i vole svoj rod.

O događajima na Kosovu Predsednik nije želeo mnogo da govori, osim da ne želi da se meša u unutrašnje stvari njihovih partija. Nije želeo ni da ocenjuje odgovor ruskog ambasadora Radi Trajković. Rekao je samo da je ambasador u pravu i da ne treba zaboraviti ko nas je bombardovao.

Pitanje da li je odgovoran što je otvorio dosijea prisluškivanja, kako tvrdi opozicija, konačno je rešeno. Vučić kaže da po Ustavu pravo da sa poverljivih dokumenata skine oznaku strogo poverljivo ima on, Skupština i Vlada. Pre svoje izjave obavestio je sve one koji se pominju u dokumentima, da će ih i on pomenuti.

Na moje pitanje kako komentariše traženja nekih poslanika da se ponovo uvede verbalni delikt, odlučno je odgovorio:

– Nikada neću biti za verbalni delikt. Želim da se govori slobodno i slobodno pita i odgovara. Za vreme bivših vlasti, na ovom trgu ubijen je Ranko Panić. Ja sam prebijen. Nisu nam dali da odemo mirno do televizije i tamo kažemo šta želimo. Plašili su se naših reči. Naša vlast sada njih pušta da slobodno šetaju i govore.