SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE: RASPRAVA O TERORIZMU

SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE: RASPRAVA O TERORIZMU

18/03/2015 Off By
Obrazlažući nove zakone, ministar Dušan Vujović je rekao da Zakon o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma praktiačno usklađuje našu regulativu sa već ratifikovanim konvencijama UN, koje je Srbija potpisala, a usklađuje nas i sa zakonima Evrope

skup183
Ranka Čičak

POSLANIČKA većina Skupštine Srbije nije danas prihvatila desetak predloga za stavljanje predloga zakona i odluka na dnevni red, koje je uglavnom predložila opozicija. Predlog Vladimira Pavićevića i Zorana Živkovoća da se na dnevni red stavi izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju akademskom čestitošću je glatko odbijen. Ali, obrazlažući ovaj predlog, Pavićević nije propustio da prozove rukovodioce sa sumnjivim diplomama:
– Evropski parlament je zabrinut što naše institucije, a to znači i Narodna skupština ne mogu da se izbore s velikim brojem plagijata. Naša izvršna vlast koja pojedince sa sumnjivim diplomama promoviše u ministre i gradonačelnike je za to najodgovornija. Odgovorna je i poslanička većina u našoj Skupštini, koja već nekoliko meseci odbija da u Zakon o visokom obrazovanju uvrsti i princip akademske čestitosti.
Odbijena je i diskusija o predlozima opozicije da se zakonom zaštite građani koji imaju nevolje oko kredita u švajcarskoj valuti.
Janko Veselinović predložio je nekoliko modela:
– Prvi je da se krediti reindeksiraju u evre na dan zaključenja ugovora. Drugi je da valuta ostane švajcarski franak, ali da kurs bude pre donošenja Zakona o radu, koji je izazvao ekonomski sunovrat zaduženih, kojima smanjene plate, pa ne mogu da vraćaju dugove. Treća mogućnost je da ti građani vrate stan banci, a da im ona otpiše preostali dug. Četvrta mogućnost je da građanin vrati banci stan, ali da ostane u njemu kao zaštićeni stanar zakupac, koji će kroz koju godinu moći da otkupi stan.
Zatim je odlučeno da se osam predloga zakona i odluka spoje u zajedničku diskusiju, pa se opozicija pobunila. Šef poslaničke grupe SNS, Zoran Babić ih je podsetio na 18. mart 2009 godine, kada su oni, dok su imali većinu, odlučili da zajednički raspravljaju o 22 tačke.
Obrazlažući nove zakone, ministar Dušan Vujović je rekao da Zakon o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma praktiačno usklađuje našu regulativu sa već ratifikovanim konvencijama UN, koje je Srbija potpisala, a usklađuje nas i sa zakonima Evrope. Drugi Zakon o izmenama Carinskog zakona olakšava Srbiji uvođenje kompjuterskog carinskog sistema, a to je preduslov pristupanja Konvenciji o zajedničkom tranzitu.
Gordana Čomić primetila je da je Srbija jedna od retkih zemalja, koja na osnovu iskustava Sicilije ima Zakon o privremenom oduzimanju imovine, ako vlasnik ne može da je dokaže na osnovu poreskih prihoda:
– Dakle, ako je neko osumnjičen za organizovani kriminal, imovina mu se ne oduzima zbog toga, već što ne može da dokaže odakle mu pare. Organizovani kriminal ima tu osobinu, da stvara gomilu para, s kojom on ne zna šta će. Naravno da takvi ljudi mogu da finansiraju i terorističke akcije. Znači, svako ko ima puno para, a ne može da dokaže poreklo, ide na listu za oduzimanje. <


SRBIJA

.

thumb-502-228PREDSEDNIK BUGARSKE ROSEN PLEVNELIJEV U BEOGRADU

  Nikolić je zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Bugarske Rosenom Plevnelijevom, koji se nalazi u poseti Srbiji,

 

 

 

slika123PISANA IZJAVA ALEKSANDRA VUČIĆA POVODOM GODIŠNJICE SMRTI ZORANA ĐINĐIĆA

Danas, na godišnjicu smrti čoveka koji je tvrdio da će Srbija biti onakva kakvu je sami napravimo, vreme

 

 

babic103ZORAN BABIĆ: BRASER DALA PRIZNANJE REFORMSKIM MERAMA

Braser je pohvalila vlast u Srbiji i političke aktere što su odlučno započeli proces reformi   Redakcija ŠEF

 

 

skup103SKUPŠTINA SRBIJE: KAKO DA SPASIMO ŽIVOTNU SREDINU?

Poslanik Saša Mirković otkrio je da je u Zaječaru bivši gradonačelnik Boško Ničić, nekim firmama otpisao 92 miliona