IVICA DAČIĆ I BRATISLAV GAŠIĆ POSETILI SEDIŠTE NATO-A U BRISELU

IVICA DAČIĆ I BRATISLAV GAŠIĆ POSETILI SEDIŠTE NATO-A U BRISELU

18/03/2015 Off By
Šef srpske dipolmatije obavestio je sagovornike u NATO-u da je Republika Srbija definisala prioritne oblasti saradnje u narednom periodu, a to su: dalji razvoj političkog dijaloga, učešće u programu PzM, programu “Izgradnja integriteta”, programu “Nauka za mir i bezbednost”, upravljanje krizama i planiranje u civilnim vanrednim situacijama i javna diplomatija

 

DSC_0034

Press služba MSP

PRVI potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar odbrane Bratislav Gašić posetili su danas sedište NATO-a u Briselu gde su imali bilateralni susret sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i učestvovali na sastanku Severno-atlantskog saveta.
Tokom razgovora bilo je reči o daljem unapređenju saradnje Republike Srbije i NATO-a kroz Partnerstvo za mir, aktuelnoj situaciji na KiM, saradnji u regionu kao i novim bezbednosnim izazovima.
Ministar Dačić istakao je da Republika Srbija vidi prostor za dalje unapređenje saradnje sa NATO u okviru raspoloživih mehanizma PzM, a pri tom poštujući proklamovanu vojnu neutralnost.
Nedavno usvojeni Individualni akcioni plan partnerstva (Individual Partnership Action Plan – IPAP) između Republike Srbije i NATO-a predstavljaće okvir za dalje jačanje saradnje kao i sredstvo za angažovanje u sveobuhvatnim reformskim procesima.
Šef srpske dipolmatije obavestio je sagovornike u NATO-u da je Republika Srbija definisala prioritne oblasti saradnje u narednom periodu, a to su: dalji razvoj političkog dijaloga, učešće u programu PzM, programu “Izgradnja integriteta”, programu “Nauka za mir i bezbednost”, upravljanje krizama i planiranje u civilnim vanrednim situacijama i javna diplomatija.
Ministar Dačić posebno je ukazao na značaj nesmanjenog prisustva snaga KFOR na KiM. Naglasio je da su uspeh dijaloga Beograda i Prištine kao i implementacija dogovorenog u direktnoj vezi sa očuvanjem stabilnosti i bezbednosti na KiM. U tom smislu su veoma važne garancije NATO-a o prisustvu tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga na severu KiM.
Govoreći o novim bezbednosnim izazovima, ministar je rekao da Srbija u granicama svojih mogućnosti i shodno resursima kojima raspolaže podržava borbu protiv svih oblika terorizma i radikalizma, pa i Islamske države.<


SVET

Libija-mitraljezacMSP: NAŠI U LIBIJI SIGURNI

Ambasada Srbije u Libiji u stalnom je kontaktu sa našim građanima koji su ambasadu obavestili da obavljaju redovne

mapa-italijaMAPA IZUMIRANJA: EVROPLJANA JE SVE MANJE

Jedan od najreprezentativnijih primera je Italija, zemlja u kojoj je zabeležen najnižni prirodni priraštaj još od osnivanja te

IVICA DAČIĆ U ZVANIČNOJ POSETI BELORUSIJIbelorusija

POSETA ⇒Ističući da se poseta realizuje u godini obeležavanja dve decenije od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i

 

 

VUČIĆ ZAPOČEO RADNU POSETU IZRAELUizrael2

POSETA ⇒Premijer Vučić je istakao da u godinama koje dolaze možemo da sačuvamo naše višegodišnje prijateljstvo i da