SRBIJA DIGITALIZUJE – novi iskorak u saradnji Srbije i Severne Makedonije

SRBIJA DIGITALIZUJE – novi iskorak u saradnji Srbije i Severne Makedonije

19/07/2019 Off By BERB

Marija Nikšić

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije dr Mihailo Jovanović i ministar za informaciono društvo i administraciju Republike Severne Makedonije Damjan Mančevski danas su potpisali Sporazum u oblasti digitalne transformacije.

Kao rezultat dobre saradnje premijera Republike Srbije i Republike Severne Makedonije Ane Brnabić i Zorana Zaeva i vidljivih rezultata Vlade Srbije na digitalizaciji javne uprave, potpisivanjem ovog sporazuma pokrenut je program „Srbija digitalizuje”.
Zahvaljujući ovom Sporazumu, kojim se definišu konkretne aktivnosti unapređuje se inače već dobra bilateralna saradnja dve zemlje uspostavljena u okviru projekata digitalizacije Zapadnog Balkana, započeta održavanjem Digitalnog samita Zapadnog Balkana u Skoplju 2018. i Beogradu 2019. godine, posebno u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija i njihovoj primeni u razvoju elektronske uprave.
Ovo je, takođe, prvi korak u realizaciji programa “Srbija digitalizuje” kojim Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije kreće u širenje znanja i rešenja iz oblasti digitalizacije javne uprave. Naime, ideja i koncept digitalizacije koju je premijerka Ana Brnabić postavila kao jedan od prioriteta Vlade, a koja je u kratkom periodu od samo dve godine rezultirala različitim rešenjima elektronske uprave, prepoznati su u zemljama regiona, kao efikasno sredstvo za uspostavljanje moderne javne uprave i njene transformacije u efikasan servis građana i privrede.
„Razmena znanja, ideja i iskustava, ali i regionalno povezivanje i omogućavanje elektronskih usluga unutar regiona je od neprocenjivog značaja za dalji razvoj Zapadnog Balkana. U jeku četvrte industrijske revolucije celokupni region ima priliku da ako smo pametni, razumni i posvećeni, nadoknadimo propušteno i bazirajući se na inovacijama, znanju i primeni novih tehnologija stvaramo bolju budućnost“, izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu dr Mihailo Jovanović.
„ Sporazumom koji smo danas potpisali između Vlade Severne Makedonije i Republike Srbije inteziviramo dobru saradnju koju smo već započeli na Digitalnim samitima održanim u Skoplju i Beogradu. Sporazum se odnosi na razmenu iskustava oko novog koncepta internet prezentacija Vlade i ministarstava, kao i novom dvosmernom načinu komunikacije sa građanima“, izjavio je Damjan Mančevski, ministar za informaciono društvo i administraciju Republike Severne Makedonije♦.