KONAČNA PRESUDA VRHOVNOG SUDA: Holandija odgovorna za smrt 350 Srebreničana u julu 1995

KONAČNA PRESUDA VRHOVNOG SUDA: Holandija odgovorna za smrt 350 Srebreničana u julu 1995

19/07/2019 Off By BERB

 

Vrhovni sud Kraljevine Holandije danas je potvrdio raniju odluku po kojoj je Holandija odgovorna za smrt 350 Srebreničana u julu 1995. godine, prenose mediji.

 

Ubijeni Srebreničani za koje Holandija snosi odgovornost isterani su iz baze holandskog bataljona UN-a 13. jula 1995. nakon čega su likvidirani.

Radi se o konačnoj, pravosnažnoj presudi najvišeg sudskog organa u Holandiji, a nakon žalbe predstavnika porodica ubijenih u Srebrenici na zaključak po apelaciji iz 2017. godine na istovetnu presudu Okružnog suda u Hagu iz 2014. godine.

Tada je Holandija proglašena odgovornom za smrt Srebreničana u omeru od “30 posto” sa zaključkom kako “nije sigurno” da bi uspeli da prežive da su ostali u bazi holandskog bataljona. Bitno je da je tom odlukom Holandija oslobođena odgovornosti za stradanje Srebreničana koji nisu bili unutar baze Holandskog bataljona stacioniranog u Potočarima.

Prema toj presudi, Holandija je dužna da isplati odštetu porodicama žrtava. Sam iznos odštete nije preciziran.

Istovremeno, država Holandija je podnela žalbu po istom predmetu, ali sa zahtevom da se država oslobodi odgovornosti za događaje iz jula 1995. godine(Agencije).♦