MILAN KUČAN: Srbija ukoliko želi da napreduje ka EU moraće da se suoči sa svojom pogubnom politikom.

MILAN KUČAN: Srbija ukoliko želi da napreduje ka EU moraće da se suoči sa svojom pogubnom politikom.

27/06/2019 Off By BERB

 

Bivši slovenački predsednik Milan Kučan izjavio je da vesti po kojima je u Srbiji prijavljen za zločin nad pripadnicima nekadašnje JNA i da spada u društvo “ratnih zločinaca koji su razbijali Jugoslaviju” ne zaslužuju ozbiljan komentar, ali Srbija ukoliko želi da napreduje ka Evropskoj uniji moraće da se suoči sa svojom pogubnom politikom.

 

“Tvrdnje objavljene u današnjoj beogradskoj Politici zapravo ne zavređuju ozbiljnog komentara. One potpuno ignorišu istorijski kontekst procesa koji su bili uzrok za raspad Jugoslavije i tragedije do kojih su doveli”, izjavio je Milan Kučan:

“Moj komentar je suvišan jer verujem kako će srpska politika i društvo sami skupiti snagu da se objektivno suočiti s politikom Srbije u 90-im godinama prošlog veka, a to je ono što je i dovelo do otpora kod praktično svih naroda bivše zajedničke države”, izjavio je Kučan.

Tadašnja politika koju je vodila Srbija bila je “retrogradna” i za dugi je niz godina zaustavila razvitak u prvom redu Srbije, ali u drugih republika, naveo je Kučan i dodao kako očekuje da će i u Srbiji jednom doći do “samorefleksije” o tadašnjoj politici srpskoga rukovodstva.

“Uveren sam da promišljanje o tom razdoblju, pa i celovite ocene tadašnje politike Srbiju još čekaju, da bi ona mogla da napravi ozbiljan korak napred prema članstvu u Evropskoj uniji. Optuživanje drugih je bežanje od sopstvene odgovornosti, a što se tiče moje odgovornosti o tome će suditi istorija”, naveo je u reakciji na pisanje Politike prvi slovenački predsednik.

Beogradska Politika je danas objavila da je tužilaštvo za ratne zločine Srbije primilo krivičnu prijavu protiv Kučana i da onaj koji ju je podneo tvrdi kako je Kučan 1991. prilikom osamostaljivanja Slovenije kao tadašnji predsednik države bio “odgovoran za ratni zločin” nad zarobljenim pripadnicima JNA, a kasnije čak i “za genocid”(Agencije).♦